Poliţia norvegiană a anunţat vineri că a amendat-o pe Erna Solberg, prim-ministru, pentru încălcarea regulilor de distanţare socială atunci când a organizat o întâlnire de familie cu ocazia zilei de naştere, informează Reuters, potrivit News.ro.

Erna SolbergFoto: AXEL SCHMIDT / AFP / Profimedia

Amenda a fost de 20.000 de coroane norvegiene (2.352 de dolari), a precizat, într-o conferinţă de presă, şeful Poliţiei Ole Saeverud.

Premierul cu două mandate şi-a cerut scuze luna trecută pentru că a organizat un eveniment la împlinirea vârstei de 60 de ani, la care au participat 13 membri ai familiei, într-o staţiune montană, în ciuda regulii impuse de Guvern prin care erau interzise adunările cu mai mult de 10 persoane.

Deşi poliţia nu ar fi emis o amendă în majoritatea de astfel de cazuri, premierul a fost în fruntea Guvernului atunci când a stabilit aceste restricţii, a precizat Poliţia.

"Deşi legea este aceeaşi pentru toţi, nu toţi sunt egali în faţa legii", a spus Saeverud, justificând amenda. "Prin urmare, este corect să emiţi o amendă pentru a menţine încrederea publicului larg în regulile privind restricţiile sociale", a afirmat el.

Poliţia a spus că Solberg şi soţul ei, Sindre Finnes, au decis împreună să organizeze un eveniment şi au ales restaurantul, Finnes ocupându-se de aranjamente.

Cu toate că Poliţia a subliniat că şi el a încălcat legea, nu a primit amendă. La fel şi restaurantul unde a avut loc petrecerea. "Solberg este liderul ţării şi a dispus impunerea restricţiilor de a limita răspândirea virusului", a spus Saeverud.

Biroul premierului nu a oferit un răspuns.

Solberg a susţinut reguli stricte pentru a reduce răspândirea coronavirusului, ducând la unele dintre cele mai scăzute rate de infecţie şi decese din Europa. Însă ţara a înregistrat o creştere rapidă a infecţiilor în primul trimestru al anului din cauza variantelor mai contagioase ale virusului, ceea ce a determinat Guvernul să înăsprească restricţiile la sfârşitul lui martie.