Agenția Europeană a Medicamentului a declarat vineri că investighează posibilele legături între vaccinul anti-Covid AstraZeneca și cazuri de probleme vasculare, după ce a recunoscut săptămâna aceasta că există efecte secundare rare sub formă de cheaguri de sânge, relatează AFP.

Vaccinul AstraZenecaFoto: Press Eye Ltd / Shutterstock Editorial / Profimedia

EMA a declarat că studiază cinci cazuri de sindrom de scurgeri capilare, care este „caracterizat prin scurgerea de lichid din vasele de sânge, provocând umflarea țesuturilor și o scădere a tensiunii arteriale”.

"O legătură cauză-efect nu este încă stabilită în mod clar", a declarat EMA într-un comunicat.

EMA a spus că, după investigarea acestui dosar,, „va decide dacă este necesară sau nu o acțiune de reglementare”. Aceasta poate consta în notificarea posibilelor efecte secundare.

Tot vineri, EMA a anunțat că analizează cazuri de cheaguri de sânge după administrarea vaccinului Johnson & Johnson.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat miercuri că formarea unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui catalogată drept efect secundar foarte rar.

Oficialii EMA au precizat că au stabilit ”o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, dar că nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva COVID-19, pentru că beneficiile depășesc riscurile.

Mai multe țări europene, printre care și Germania, au restricționat însă din nou administrarea vaccinului anglo-suedez în rândul persoanelor cu vârsta de sub 60 sau sub 30 de ani după ce s-a observat că persoanele tinere ar avea o susceptabilitate mai ridicată de a dezvolta tromboze după vaccinarea cu acest vaccin.