O japoneză ai cărei plămâni au fost puternic afectați de infecția cu Covid-19 a fost beneficiară primului transplant la plămâni de la un donator în viață, realizat de medicii din Japonia, relatează CNN. Femeia a fost supusă unei operații care a durat nu mai puțin de 11 ore, realizată de o echipă de 30 de medici de la Spitalul Universitar Kyoto beneficiind de țesut de plămân de la soțul și fiul ei.

Plămâni afectați de coronavirusFoto: Captura video

Este cunoscut faptul că infecția cu Covid-19 produce leziuni extrem de grave anumitor pacienți și foarte mulți oameni din întreaga lume, inclusiv din SUA, au fost supuși transplantului de țesut ca parte a terapiei de recuperare după boală.

Premiera de la spitalul universitar din Kyoto constă însă în faptul că donatorii sunt persoane în viață.

Chirurgul Hiroshi Date a precizat că această operație este aducătoare de speranță pentru pacienții care au rămas cu leziuni grave după infecția cu noul coronavirus. "Am demonstrat că acum avem posibilitatea de a face transplant de la donatori în viață”, a declarat el, într-o conferință de presă.

Pacienta provine din regiunea de vest Kansai și s-a îmbolnăvit de Covid-19 anul trecut, fiind ținută luni de zile conectată la un ventilator artificial. Infecția a lăsat leziuni atâtâ de severe încât plămânii ei nu mai erau funcționali astfel încât nu ar fi supraviețuit în absența transplantului.

Soțul și fiul femeii s-au oferit să doneze părți din pămânii lor în condițiile în care, oricum, transplantul de la donatori aflați în moarte cerebrală este în continuare extrem de rar în Japonia.

Cei doi donatori sunt în stare stabilă, în timp ce femeia rămâne în continuare la terapie intensivă, iar medicii se așteaptă ca aceasta să poată fi externată peste două luni.

În iunie anul trecut, chirurgii americani au operat cu succes un dublu transplant de plămâni la pacient Covid, aceasta fiind considerată și prima operație de acest gen din țară.

Luna trecută, medicii americani au operat un alt transplant la un pacient Covid de 60 de ani folosind însă plămânii unui alt pacient care a trecut cu bine peste infecția cu noul coronavirus însă a murit ulterior din alte cauze.

Potrivit studiilor de specialitate, plămânii celor care au fost infectați cu covid pot prezenta leziuni luni de zile după recuperare.