Iranul a depăşit oficial joi pragul de două milioane de cazuri confirmate de Covid-19, pe fundalul accelerării epidemiei şi al unui nou record de contaminări zilnice, scrie Agerpres.

Coronavirus IranFoto: ATTA KENARE / AFP / Profimedia

În total, în Iran au fost înregistrate 63.884 de decese asociate Covid-19 şi 2.006.934 de persoane infectate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Sima Sadat Lari. Pe parcursul ultimelor 24 de ore, pe teritoriul Iranului s-au înregistrat 22.586 de contaminări, bilanţ care marchează un nou record.

Iranul este ţara din Orientul Mijlociu cel mai grav afectată de pandemie şi, aşa cum susţin chiar şi autorităţile sanitare naţionale, cifrele oficiale referitoare la epidemia de pneumonie virală sunt într-o mare măsură subevaluate în comparaţie cu realitatea.

Transmiterea virusului pe teritoriul ţării s-a accentuat odată cu concediile prilejuite de Anul Nou Persan (marcat anul acesta în perioada 18 martie - 2 aprilie) şi care, în mod tradiţional, presupune un număr mare de persoane care călătoresc pentru a-şi vizita familia şi prietenii.

Deşi cifrele oficiale ale contaminărilor şi deceselor zilnice au rămas relativ stabile, sub pragul de 7.000, respectiv 100 în ianuarie, cifrele au înregistrat o uşoară creştere în februarie, însă au explodat începând cu ultima decadă din martie.

Chiar dacă numărul oficial al deceselor zilnice de coronavirus (185 de miercuri până joi) este încă departe de recordul de la mijlocul lui noiembrie (486 de morţi în 24 de ore), ceea ce autorităţile prezintă ca fiind al ''patrulea val'' al pandemiei în Iran se anunţă mai violent decât precedentele.