Autoritățile sanitare britanice au declarat miercuri că au înregistrat 19 decese ale persoanelor care au primit vaccinul anti-Covid Oxford / AstraZeneca, dintr-un total de 79 de cazuri de cheaguri de sânge identificate, asigurând că beneficiile au rămas mai mari decât riscurile pentru „marea majoritate a populației”, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste cazuri implică 51 de femei și 28 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, a declarat June Raine, directorul agenției britanice de medicamente, MHRA.

Comitetul științific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit a recomandat miercuri să se limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca la cei cu vârsta peste 30 de ani, atunci când este posibil, după raportarea de cazuri rare de cheaguri de sânge.

„Adulților cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, care nu prezintă o comorbiditate care să le facă să prezinte un risc mai mare de apariție a unei forme severe de boală Covid-19, ar trebui să li se ofere un alt vaccin Covid-19, mai degrabă decât vaccinul AstraZeneca, atunci când un astfel de vaccin este disponibil", a declarat prof. Wei Shen Lim, de la JCVI, menționând că recomandarea comitetului nu este de oprire a vaccinării în nicio grupă de vârstă.