Compania farmaceutică americană Moderna este în grafic cu respectarea numărului de vaccinuri COVID-19 promise Uniunii Europene, a declarat miercuri un purtător de la Moderna, după ce în presa germană au apărut informaţii referitoare la posibile întârzieri, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Vaccinuri ModernaFoto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

"Moderna este angajată să îşi îndeplinească toate obligaţiile contractuale privind livrările trimestriale convenite cu Comisia Europeană şi statele membre individuale", a precizat purtătorul de cuvânt. "Livrările pentru luna aprilie sunt în grafic pentru a respecta intervalele comunicate anterior guvernelor", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Publicaţia de limba germană Business Insider, citând surse din Ministerul Sănătăţii din Germania, a informat anterior că este posibil ca livrarea a până la 878.400 de doze de vaccin Moderna, programate pentru intervalul 26 aprilie-2 mai, să nu mai poată fi făcută.

În replică, Moderna a subliniat că firma "nu anulează livrări dar uneori poate oferi noi informaţii actualizate cu privire la calendarul livrărilor, pe baza evoluţiei producţiei".

La rândul său, Ministerul german al Sănătăţii a informat că Moderna nu a comunicat vreo modificare în calendarul său de livrări.

Moderna nu a oferit cifre exacte cu privire la numărul de doze de vaccin care trebuie să ajungă în fiecare lună în Europa, însă anterior a confirmat că în 2021 livrările vor include 160 de milioane de doze pentru UE şi 17 milioane de doze pentru Marea Britanie.

La nivel global, compania americană s-a angajat să producă cel puţin 700 milioane de doze în acest an.