​INTERVIU Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor s-au transformat în secții ATI: E mai rău decât astă toamnă. O pacientă COVID a așteptat 17 zile să se elibereze un loc la ATI

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 7 aprilie 2021, 10:25 Actualitate | Coronavirus


Ambulante la coada in fata spitalelor
Foto: Vlad Voiculescu - Facebook
​Suntem mai rău decât în toamna trecută, "situația nu este deloc roză, iar valul acesta nu se compară cu precedentele", avertizează Bogdan Oprița, medicul șef al UPU SMURD București și șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Floreasca, într-un interviu acordat HotNews.ro. În spitalele de urgență din București, pacienții COVID, unii dintre ei intubați sau conectați la oxigen, așteaptă cu zilele în UPU eliberarea unui loc la Terapie Intensivă, iar medicii sunt nevoiți să pună tărgi supranumerare pentru a îi putea ajuta pe toți. În acest moment toți bolnavii sunt îngrijiți, dar Bogdan Oprița subliniază că "Suntem în război. Doamne ferește să ajungem să avem un ventilator și doi bolnavi! În situația aceea pe cine pun la ventilator?"

Tărgi supranumerare și pacienți intubați în UPU


În acest moment, pentru zona dedicată pacienților COVID-19, "avem 16 paturi. Zilnic, în Unitatea de Primiri Urgențe se rulează undeva spre 40 de pacienți și în permanență aceste paturi sunt ocupate. În funcție de momentul orar în care pacienții se prezintă, avem de-a face cu 20 de bolnavi în același timp, uneori și 23. Așadar, suntem forțați să punem tărgi supranumerare, scaune, pentru a îi putea examina, pune la oxigen pe acești oameni și așa mai departe", povestește medicul Bogdan Oprița, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Floreasca.

Medicul Bogdan Oprița, șeful UPU SMURD București

Unii dintre acești pacienți "vin într-o stare foarte gravă și necesită protezare respiratorie, adică să fie intubați și conectați la un aparat de ventilație mecanică sau ventilație non-invazivă, care presupune tot conectarea la un ventilator. Alții necesită oxigen în fluxuri de oxigen crescute, iar alții necesită oxigen în fluxuri cvasi-normale, adică 10-15 litri. Foarte puțini dintre acești pacienți pleacă acasă."

Aceeași situație este și în celelalte spitale de urgență din București, spune medicul Bogdan Oprița: "Pacienții care sunt în Unitățile de Primiri Urgențe - și nu numai de la spitalul nostru, și de la Universitar, și de la Sfântul Pantelimon, și de la Bagdasar, și de la Elias - sunt internați (direct în UPU - n.red.) și împreună cu colegii noștri de la Terapie Intensivă, de la Boli interne, îi vedem, se stabilește tratamentul, primesc medicația, primesc oxigen."

Record la Spitalul Floreasca: O pacientă COVID-19 a așteptat 17 zile în UPU pentru un loc la ATI


Bogdan Oprița spune că în spitalul în care lucrează, Spitalul de Urgență Floreasca, s-a înregistrat zilele acestea un record: "Spre exemplu, zilele acestea am avut un record: după 17 zile de stat în Unitatea de Primiri Urgențe, o pacientă a fost internată."

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Floreasca

Spre deosebire de anul trecut, în primele valuri ale pandemiei, mulți dintre pacienții COVID care vin acum la spital nu au comorbidități și au vârste relativ tinere - 40, 45 de ani, explică medicul Bogdan Oprița. Fiind mai puternici ca stare de sănătate, ei necesită, de regulă, internare pe o perioadă mai îndelungată, astfel că eliberarea unui pat de spital durează mai mult: "Astfel, un pat, fie că este în UPU, în ATI sau într-o secție uzuală cu oxigen - de boli interne, de pneumologie sau de boli infecțioase - necesită un timp mai mare de internare. Mortalitatea intraspitalicească era mai crescută la pacienții mai în vârstă, cu alte afecțiuni, era mai crescută și se producea mult mai repede. Acum, dacă decesul se produce, se produce după un timp mai lung, sau acești pacienți, datorită stării de sănătate mai bune și lipsei comorbidităților, supraviețuiesc. Dar vindecarea în aceste forme medii și severe durează mai mult timp. Dacă un bolnav ajunge în Terapie Intensivă, durata lui de spitalizare este de 20 de zile. Rulajul pacienților pe paturile de spital este acum mai lent. Din acest motiv, avem nevoie de mai multe paturi."

Practic, ordinea de intrare pe un pat de ATI este dată de gravitatea fiecărui caz, spune Bogdan Oprița: "Dacă, de exemplu, un pacient sosește astăzi în UPU și stă acolo 4 zile, după 4 zile va ajunge la ATI dacă se eliberează un loc în București, pentru că poate să vină un bolnav mai grav decât el, care are întâietate. Acesta a fost și motivul pentru care respectiva pacientă a stat timp de 17 zile la noi în Unitatea de Primiri Urgențe."

"Un pacient este mai în siguranță în UPU decât în orice altă secție a spitalului, cu excepția ATI"


Unitatea de Primiri Urgențe este o secție mai bine dotată și echipată decât multe secții de Terapie Intensivă din țară, iar pacienții COVID internați aici sunt monitorizați de o echipă de medici din celelalte secții ale spitalului, a explicat pentru HotNews.ro medicul Bogdan Oprița, șeful UPU SMURD București: "Față de secția de boli interne spre exemplu, care are doar paturi și un aparat de oxigen. De aceea, pot să vă spun că un pacient este mai în siguranță în Unitatea de Primiri Urgențe decât în orice altă secție a spitalului, alta decât cea de Terapie Intensivă. În al doilea rând, acești bolnavi sunt internați, astfel că ei primesc toată medicația, inclusiv mâncarea, unui pacient internat. În UPU ei sunt doar cazați. În același timp, noi nu lucrăm de capul nostru - este dedicat un medic ATI pe gardă pentru a vedea acești bolnavi, facem vizita împreună cu un medic de la boli interne pentru cei care nu sunt de ATI și așa mai departe."


"În al treilea rând, ar trebui să începem să conștientizăm că atunci când se atinge limita sistemului, standardul de calitate nu se mai poate aplica. Noi suntem în război acum. În acest moment, bolnavii aceștia sunt îngrijiți. Doamne ferește să ajungem să avem un ventilator și doi bolnavi! În situația aceea pe cine pun la ventilator? Capacitatea și limita sistemului, a spus-o și domnul ministru, a fost atinsă. Acesta este specificul medicinei de dezastre: se va ajunge să se facă rabat la calitate pentru a putea îngriji cât mai mulți bolnavi. Se poate ajunge în punctul în care să dai cât mai multe șanse celui care poate să supraviețuiască mai mult. Până în momentul de față, din fericire, nu am fost în această situație. De multe ori, aceste decizii sunt cele mai grele pe care le ia un om. Este foarte greu în aceste condiții să explici și este și mai greu ca lumea să înțeleagă", subliniază Bogdan Oprița.

"Până acum, dacă am avut nevoie de aparate de ventilație mecanică, le-am avut. Nici nu vreau să mă gândesc că am putea ajunge în situația din Italia"


Șeful UPU SMURD București avertizează însă că "Suntem mai rău decât astă toamnă. Singura soluție pe care o avem este să mergem la vaccinare și să păstrăm măsurile de distanțare socială. Soluția este să vaccinăm cât mai mult din populație, care să nu ajungă la spital."

În Italia, în vârful pandemiei, "se ajunsese în punctul în care îi țineau pe pacienți câte două ore pe un ventilator, prin rotație", își amintește Bogdan Optița. "Nici nu vreau să mă gândesc că am putea ajunge în această situație. Până acum, dacă am avut nevoie de aparate de ventilație mecanică, le-am avut, Departamentul pentru Situații de Urgență ne-a ajutat. Chiar zilele trecute am mai primit 3 ventilatoare, astfel încât să avem ventilatoare pentru toate paturile."


"Situația nu este deloc roză. Valul acesta nu se compară cu precedentele. Și mai are o caracteristică de care trebuie să ținem seama: în toamnă aveam cu 50% mai puțini pacienți non-COVID decât ce avem acum. Dacă atunci aveam vreo 100 de pacienți să spunem în zona verde, acum avem în jur de 200. Și trebuie să avem grijă și de ei, pentru că sunt urgențe adevărate", descrie Bogdan Oprița situația din spital.

Nu în ultimul rând, "noi suntem aceiași oameni. Concedii de odihnă nu s-au mai luat din luna decembrie, când s-au luat câte 3 zile de persoană prin rotație. Și nu se iau. Am colegi care își iau două zile de concediu pentru că vor doar să doarmă. Nu este ușor să faci 12 gărzi de câte 24 de ore pe lună."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9032 vizualizari

 • -5 (55 voturi)    
  ... (Miercuri, 7 aprilie 2021, 10:36)

  tirolez [utilizator]

  Stiu ca abia asteptati sa dati cu minusuri, dar faptul ca lui campeanu inca i se permite sa bata campii despre deschiderea tuturor scolilor este criminal. De la cimpeanu nu mai am nicio asteptare de mult, pare sa urmeze exclusiv programul AUR, dar cei care l-au numit acolo ar trebui sa-si asume responsabilitatea. In afara de faptul ca il faulteaza pe Voiculescu peste tot are vreo calitate? Il mai recomanda ceva? Tot ce a facut a fost sa schimbe din pix structura anului scolar prezent si viitor si sa contribuie la valul 3.
  • -10 (32 voturi)    
   Mai ia unu si de la mine. (Miercuri, 7 aprilie 2021, 10:54)

   Crop [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Pentru prostiile pe care le debitezi. Poate pluseaza la partid cu un leu doi pentru incapacitatea de a discerne. Am dubii dar speranta moarte ultima.
 • -1 (39 voturi)    
  Să calculăm (Miercuri, 7 aprilie 2021, 10:47)

  Mazeta [utilizator]

  „O pacientă COVID a așteptat 17 zile să se elibereze un loc la ATI”.

  Păi hai să calculăm: acum 17 zile era aprox. 20 martie. Pe data de 26 martie Voiculescu declara că „de dimineaţă în Bucureşti mai erau disponibile 46 paturi la ATI”. Cine minte?

  https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24690953-voiculescu-astazi-avem-1-498-paturi-ati-din-care-1-335-sunt-ocupate.htm
  • +1 (19 voturi)    
   PSD e de vina (Miercuri, 7 aprilie 2021, 10:55)

   Crop [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ar trebui intrebati jurnalistii de la hotnews de ce nu au intrebat in conformitate cu ce a zis Voiculescu.
  • +14 (14 voturi)    
   17 zile? (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:43)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Daca a asteptat 17 zile, inseamna ca nu a avut nevoie de terapie intensiva.
  • +11 (11 voturi)    
   Noroc (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:05)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ca nu a avut pat ca nu mai prindea nici cele 17 zile....
  • +7 (15 voturi)    
   in 17 zile? (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:22)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   In 17 zile de covid ori dai coltul ori te vindeci. Ce sa mai astepti ATI? ATI inseamna pentru "ultima sansa" ca sa astepti 17 zile si sa fii inca in viata inseamna ca nu erai de ATI...
  • +4 (6 voturi)    
   ma intreb si ma mir (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:54)

   unu_de_aiurea [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Eu ma intreb cum de poate da cineva vot negativ la acest comentariu.
   Dar daca tot vad atatea voturi negative, ma mir ca nu apar si comentariile tipice si logice ale indarjitilor de genul:
   "Troll rus, PSDistule, hAURistule!."
  • 0 (4 voturi)    
   Cunosti contextul? (Miercuri, 7 aprilie 2021, 18:46)

   Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Poate ca nu mai erau locuri ls ATI Floreasca iar mutarea pe ATI in alt spital tine de foarte multi factori. De ex poate este mai sigur pentru pcaient sa ramana in UPU acolo decat sa fie pusa pe ambulanta si transferata la Municipal de ex.
 • +9 (41 voturi)    
  Raspunderea este a guvernantilor! (Miercuri, 7 aprilie 2021, 10:52)

  Metec [utilizator]

  De vina pentru aceasta situatie este Guvernul Romaniei si o spun in calitate de votant USR PLUS. Greseala relaxarii generalizate din februarie, in conditiile in care valul 3 era previzibil, cu altoiul tulpinei britanice drept bonus, se plateste acum de mii de oameni care sufera sau mor, in lipsa asistentei medicale adecvate.
  Din punctul meu de vedere, redeschiderea scolilor in acelasi timp cu restaurantele, teatrele, cinematografele, jocurile de noroc, etc. a fost o eroare grava. Se putea decide, in functie de prioritati, deschiderea treptata, iar scolile mai puteau ramane online o luna, ca nu murea nimeni. Coalitia a venit cu hotararea de a redeschide scolile (UDMR si PNL, in special), iar ministrul Campeanu a fost complet nesabuit, sustinand aceasta masura pana in panzele albe. Acum, ar trebui sa raspunda politic pentru aceasta orbire grava.
  • -4 (30 voturi)    
   Restaurantele erau inchise in decembrie (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:00)

   Crop [utilizator] i-a raspuns lui Metec

   Da-ti doua palme sa te trezesti. Nu doar ca erau inchise in Decembrie, dar in Bucuresti s-au redeschis dupa 25 ianuarie. Asadae virusul nu creste de la restaurante sau teatre bobitza. Ce va dau astia la partid? Basca ca scoala a fost deschisa in februarie iar numarul pe Bucuresri a crescut din martie.

   Totodata vezi ca daca se deschid in Bucuresti, nu inseamna ca restu' tarii este inchis.

   Daca ai probleme cu anxietatea, trateaz-o si nu o raspandi. Fa-te util
   • +7 (17 voturi)    
    Tati, du-te la scoala! (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:12)

    Metec [utilizator] i-a raspuns lui Crop

    Esti praf cu logica! De curiozitate, ai absolvit macar 8 clase?!
    Te contrazici singur si imi dai dreptate fara sa vrei, dar te tradeaza limbajul de golanas fara ocupatie sau studii. Cred ca esti din gasca aia care striga pe strazi "libertate" si "fara botnita", la ore tarzii.
    Auzi, da' vezi ca se construiesc autostrazi si e nevoie de baieti fara minte, ca tine! Lasa gagicile si gelul din par, fa ceva util pentru societate!
    • -4 (12 voturi)    
     Vesnia logica. (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:59)

     Crop [utilizator] i-a raspuns lui Metec

     Arma tuturor semidoctilor. Cat despre preconceptii cu gel de par sau gagici sau care gasca ceezi tu ca fac eu parte, ar trebui sa lasi deoparte.
     Analfabetismul functional face ravagii, in special intre slugile de partid. Basca ca nici macar nu stii sa citesti un om dupa text si pui repede prejudecata ca macar 8 clase sa fi absolvit.

     Naspa de tine ca am absolvit si liceu (bilingv, poate stii ce asta), facultate, nistr cursuri pe la Harvard si vorbesc 3 limbi straine plus un prosper business inainte de 'pandemie'. Pacat ca nu ai fost bun la scoala, altminteri ma citeai din prima ;) (hint hint).

     Cat despre golani? Stii ce? Lasati aceasta placa ca s-a invechit.
     • +1 (5 voturi)    
      Dar la un psihiatru ai fost? (Miercuri, 7 aprilie 2021, 14:21)

      festina [utilizator] i-a raspuns lui Crop

      Sa te "citeasca" si el putin? Sau ti-e frica de ce ti-ar spune?

      Oricum, multumim pt CV-ul tau.

      Chiar daca nu minti, eu totusi nu te-as angaja la mine, ca pari genu' de om care sparge mobila la nervi.

      Daca in schimb ti-ai pierdut business-ul "prosper" din cauza pandemiei, te inteleg,desi nu aprob grobianismul tau.
      In cazul acesta statul (adica inclusiv eu ,care pot munci in panedmie) trebuie sa te sustinem.

      Chiar si o shaormarie precum ai tu trebuie sustinuta (acum nu chiar nu glumesc, ca nu e vina nimanui ca e pandemie).
      Ca in IT sau AI sigur nu lucrezi, ca alea prospera acum...
      • -1 (3 voturi)    
       Ah..medicul stomatolog. (Miercuri, 7 aprilie 2021, 16:07)

       Crop [utilizator] i-a raspuns lui festina

       Vanjos intelectual deduce el cum proprietarii de shaormerie intra aici pe hoitnews si iicreeaza lui indignare.

       Daca tot vorbesti de psihiatru sau chiar psiholog, atunci pregateste-ti o sedinta. Un om carenincepe cu 'multumim' indica o situatie negativa, mai sus de gat si nu o spun eu, o spun psihologii sau daca te coafeaza, psihiatrii.

       Cat despre aprobare de grobianism? Nu te vad in stare de empatie, altminteri pana acum ai fi bagat in gura bisturiul celor din guvern daca erai inchis incontinuu si ti se impuneau fel si fel de restrictii/inchideri mascate.

       Iar la partea cu atacurile personale...ti-as spune sa te abtii dar am dubiu ca asta inseamna ceva pentru tine, nu de alta dar daca tu deduci ca un om are nervi doar pentru ca scrie ceva in contradictie cu tine...atunci e vai si amar de cine lucreaza la tine sau cu tine.
     • +2 (4 voturi)    
      logica (Miercuri, 7 aprilie 2021, 15:19)

      TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Crop

      Evident efectele apar dupa cauza, deci normal ca efectele restricțiilor din decembrie si ianuarie s-au văzut in scăderea cazurilor in ianuarie si februarie. Si cele de la redeschiderea școlilor in februarie s-au văzut in martie. Pentru nivelul tau, mai întâi lovești mingea si pe urma vine golul, nu simultan.
   • 0 (12 voturi)    
    restaurantele erau inchise, (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:17)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Crop

    dar urnele erau deschise. Tocmai era covidu in pauza fix cat au fost alegerile.
   • +8 (16 voturi)    
    esti agresiv... (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:37)

    festina [utilizator] i-a raspuns lui Crop

    nu stiu cine e mai anxios sau care tre' sa-si traga palme.

    Treaba cu restaurantele inchise e o gluma buna.
    Daca tu consideri ca o carciuma care functioneaza cu o terasa INCHISA intre 4 pereti de plastic (ca deh, ghertzoiului tre' sa-i fie cald) este un restaurant safe , inseamna ca nu stii cum se raspandeste un virus respirator

    Asa se intampla peste tot de cand s-a racit vremea oricine poate vedea cu ochiu' liber:
    Patronii de restaurante inchid terasele, pun incalzitoare, oamenii mananca/ stau in acel spatiu inchis/ne-ventilat cate 2-3 ore si respira ACELASI aer.
    Daca unu' e infectat (fara sa stie, bineinteles) , da la toti, ca doar nu poti purta masca cand mananci/bei.

    Pentru ca toti se folosesc de smecheria cu "terasele" in felul asta, virusul se transmite intr-o veselie. De-aia trebuia sa fie realmente inchise pana se incalzeste vremea si nu mai trebuie perdele de plastic.

    Iar treaba cu scoala deschisa in februarie iar cazurile crescute in martie, uita-te pe perioada de incubatie si factorul de reproductie care e supra-unitar din februarie. Deci virusul circula mai abitir din februarie pana ne-a tras-o in martie.
    Sau astea sunt "amanunte"?

    Si eu sunt de parere ca scolile sunt primele care ar trebui deschise si ultimele care ar trebui inchise, da' carciumile si mall-urile ar fi trebuit inchise primele.

    Asa ca "bobitza" gandeste putin mai in amanunt inainte sa jignesti...

    Sau iti cer prea mult?
    • -4 (10 voturi)    
     Bobitza, mai baga o fisa (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:04)

     Crop [utilizator] i-a raspuns lui festina

     Agresivitatea nu se exprima prin text ci fata-n fata. Pacat ca un analfabet functional nu stia asta sau simti te apasat de anxietate?

     In ultimele 12 luni o gramada din cei cu probleme de anxietate, fac tot posibilul sa muste tot ce iese in spatiul public si sa rapsandeasca frica in loc sa astepte, rationalul ca totul sa treaca cu masuri decente.

     ' iti cer prea mult' asta e doar freza de arogant nestiutior. Tipic maidanezului incoltit si care simte ca nu are alte argumente. Scoala era inchisa si in decembrie si in noiembrie. Poate iei factorul ala si explici alea 10 000 de cazuri per zi. Te ajuta?

     Te-oi pomeni ca esti si medic de stii cum se raspandeste virusul respirator.
     Hai la usa de partid sa-ti dea si tie ceva post la stat ca te contrazice situatia si sunteti din ce in ce mai penibili.
     • +2 (6 voturi)    
      QED... (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:58)

      festina [utilizator] i-a raspuns lui Crop

      se vede ca esti turbat:)

      Ia un xanax si respira adanc. Sau urla-n perna/ intr-o sticla pana nu mai poti :)

      Scoala s-a deschis in septembrie si de atunci factorul de reproductie a crescut la 1,2, deci crestere exponentiala. Ca de-aia le-au inchis apoi. Factorul de reproductie a ramas supra-unitar in octombrie si a inceput usor sa scada, dar a ramas supra-unitar pana in noiembrie. Odata pornit tavalugul cu greu il opresti, ca de-aia a fost varful in noiembrie.

      Se poate vedea pe graphs.ro evolutia factorului de reproductie in timp si corelat exact cu masurile de relaxare/restrictie.

      Postez informatiile astea nu pentru tine, ca nu le poti intelege, ci pt cei care au curiozitatea sa coreleze date

      PS 1 Sunt medic (stomatolog si lucrez exclusiv in privat, nu sunt epidemiolog), Dar nu tre' sa fii savant sa stii cum se raspandeste un virus respirator, e de ajuns sa te informezi.
      Nu te-ntreb ce meserie ai (daca ai), ca nu ma intereseaza catusi de putin persoana ta

      PS 2 Asta cu partidu' e rasuflata, mai schimba placa...

      PS 3 Din acest moment, poti sa faci spume cat vrei, eu nu-ti mai raspund.
      Nu-mi mai pierd timpu' cu tine, oricum esti pierdut.
      Sper doar sa nu-ti bati familia.
      Hai pa!
      • -2 (2 voturi)    
       Amice esti idiot (Miercuri, 7 aprilie 2021, 15:53)

       Crop [utilizator] i-a raspuns lui festina

       In sens peiorativ, ce il poti descoperi in DEX.

       Nu poti sa vezi in text ca sunt turbat iar preconceptii precum 'batutul familiei' sunt cam slabe.

       Degeaba ai fost la scoala. Stai linistit ca scoala e inchisa de la final de octombrie. Si au crecut cazurile si in Decembrie. Lasa factorii de reproductie si baga mana in gura la oameni.
       Sper doar ca nu esti genul care pune 'beton' in loc de material de calitate ca sa scape de munca.

       Data viitoare sa lucrezi si cu discernamantul si sa lasi statisticile. Nu ai terminat facultatea de economie sau management.

       Iar cand pui PS-uri se vede cam cat de mult citesti tu 'turbarea' altora.

       In afara de atac la persoana, poti si altceva? Sper ca stai in beci sa nu te prinda boala si ca aerisesti 3 ore cabinetul dupa un dertrataj.

       ;)
    • -6 (12 voturi)    
     Apropos (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:07)

     Crop [utilizator] i-a raspuns lui festina

     Nu toti care merg in carciumi si vor sa le fie cald, sunt ghertoi, asa cum tu liber numesti.

     Mai sunt si oameni educati si cu discernamant dar presupun ca e mai simplu sa pui o stampila de 'ghertoi' unor oameni care vor la carciuma.

     Apropo de nivel, cat de usor a fost sa numesti pe cineva ghertoi doar penteu ca vrea la carciuma si nu vrea sa-i dardaie corpul de frig?
     • +2 (6 voturi)    
      ah, paradoxul masculului alfa (Miercuri, 7 aprilie 2021, 13:29)

      clam [utilizator] i-a raspuns lui Crop

      care nu se teme de covid, ca el e puternic, nu ca toti anxiosii nevolnici, dar in acelasi timp vrea la caldurica in carciumioara, unde e nice and cosy, doamne fere sa renunte la alintaturi pentru o vreme, ca e pandemie,ca se moare, doamne fere sa-l scoti din confortul lui, chit ca medicii zic ca e "vreme de razboi", dar el e daco vero, ii da el bataie covidului, ii da cu lantul peste glezne, lui si tuturor anxiosilor, dar atat va roaga, sa nu-l scoateti de la caldurica din carciumioara, ca incepe sa faca smiorc.
      • -2 (2 voturi)    
       Paradoxul semintelor de bloc (Miercuri, 7 aprilie 2021, 15:58)

       Crop [utilizator] i-a raspuns lui clam

       Si-al conversatiilor de cofetarie.

       Nu vrea confort ca de ce? Doar un mascul alfa trebuie sa stea pe frig ca sa demonstreze ca e alfa. De ce? Doar postacul stie de ce. Il impinge intelectul catre un text versat si scos de la rece dar inca nu se prinde de cuvinte. Apuca un daco vero, postacul rusiei sau AUR( favoritul semidoctilor) si dupa trece in vajnic atac. Subliminal de altfel induce ideea ca restaurantul e totuna cu o carciuma sau tranca( nu stii cuvantul?)
       Faimos cum se simte el, postacul cu cojones, posteaza asupritor peste ceilalti si le gaseste porecle.

       Intr-un rafala aiuritoare de propozitii cu sens sfant, vede rugamintea altora, desi ea nu exista si in acelasi timp utilizeaza cuvantul paradox, neintelegand ca nu traim in vremuri comuniste sau totalitare in care ne lipsim de confort, ca sa demonstram celor ce vor in beci, ca suntem alfa.

       Nu dragule, nu e nimeni alfa aici. Decent dar am dubiu ca asta inseamna ceva pentru tine.
  • +1 (3 voturi)    
   doar politic? (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:50)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui Metec

   ar trebui sa rapsunda in primul rand penal si ifnanciar, catre familiile acelor copii c are au fost fortate sa isi duca copiii fizici in clase impotriva vointei lor (nu ii luam in calcul pe cei care abia asteptau sa scape de copii de acasa, aia si-au ausmat riscul si chiar l-au dorit)
  • +3 (3 voturi)    
   Cei de la USRPLus nu au sprijin in guvern (Miercuri, 7 aprilie 2021, 15:36)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Metec

   Au incercat inca din februarie sa blocheze relaxarea si revenirea fizica la scoala (vezi pozitiile repetate ale unor politicieni USRPlus, in frunte cu minsitrul Vlad Voiculescu)

   Din pacate, gestiunea epidemiei si a masurilor luate sunt sub controlul PNL, care guverneaza numai cu ochii la sondaje. Si sondajele arata ca marea majoritate a populatiei nu mai vrea restrictii de niciun fel.

   Adica, suntem in minoritate cei care credem ca mai trebuie sa strangem din dinti macar inca doua luni si sa acceptam restrictiile, macar pana reusim sa ajungem la 5-6 milioane de persoane vaccinate.
 • -3 (37 voturi)    
  daca a asteptat 17 zile (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:01)

  Francisc 1 [utilizator]

  banuiala mea e ca de fapt nu prea avea nevoie de el ! mai lasati propaganda ca s-a fasait !
  • +3 (29 voturi)    
   ! (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:24)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Asa ai sa te fasai si tu cand ai sa fii tu sau o ruda in situatia in care trebuie sa ajungi la spital si nu ai sa mai gasesti locuri! Pana nu va ardeti, o dati inainte ca chiorii!
   • +4 (12 voturi)    
    Are dreptate (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:52)

    Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    Francisc are dreptate. Covid-ul teoretic trece in 14 zile. Daca aajuns la spital deja avea de ceva zile . daca in spital a putut sta 17 zile fata ATI, nu cumva oaren nu era necesar sa ajunga acolo? Cine stie, poate daca ajungea putea fi mai rau....sau nu... nu vom sti niciodata.
    Important este ca persoana traieste, as fi curios daca odata ajunsa in ATI va mai ajunge acasa. Si vom afla raspunsul la intrebarea de mai sus.
   • -4 (8 voturi)    
    Si daca nu ajunge la spital? (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:07)

    Crop [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    Faci harakiri?
   • 0 (8 voturi)    
    esti bolnav ? te doare psihicul? (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:15)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    fa-ti o doza de covid media si-ti trece ! am avut covid nu te ingrijora , am un deces de covid in familia extinsa , iar , nu-ti fa griji !
   • +3 (9 voturi)    
    Probleme de intelegere? (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:22)

    amicugri [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    Intelegeti, domnule Tudor, ce spune omul, sau reactionati ca taurul la miscare?
    Sau nu sinteti de acord ca daca stai si astepti 17 zile ca sa se elibereze un loc la ATI de fapt n-aveai nevoie de ATI?
   • +7 (11 voturi)    
    Pai ce spune omul e logic (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:23)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    Ca sa astepti 17 zile pentru ATI inseamna ca nu esti de ATI. Acolo ajungi cand nu mai sunt alte solutii. Iar daca rezisti 17 zile fara ATI inseamna ca o duci mult si bine fara el. Inteleg o zi, doua...dar 17???
 • +7 (29 voturi)    
  mai nene (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:21)

  liviu_ [utilizator]

  e pandemie. nu poti face paturi la ATI si medici la comanda!
  nu zic ca nu au si guvernul, parlamentul SI opozitia vina lor, dar in primul rand noi suntem aia cu "nu purtam masca" etc. Inainte sa avem pretentii de la ei sa fie ok, trebuie sa fim noi ok si sa respectam regulile!
  • +2 (14 voturi)    
   Sunteti teroare cu masca aia (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:24)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   De parca masca aia de cheia si lacata. In belgia se poarta din septembrie anult trecut si nu "romaneste" pe toate strazile si padurile si malul marii.
   Rezultatul? Nimic deosebit de ce vedem prin toata lumea.
   Nu zic ca nu or fi avand efect mastile dar cred ca cel mai bine ar fi ca vulnerabilii aia sa stea naibii in casa, mai ales cand vad ca ceilalti nu respecta "masca aia".
   • +4 (10 voturi)    
    Tot din belgia (Miercuri, 7 aprilie 2021, 12:29)

    panda_rosu [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    De fapt e din iulie anul trecut obligatorie masca, si toata lumea o poarta corect.

    Si confirm, e ca dracu, poate mai rau ca in alte locuri unde masca nu se poarta sau nu e obligatorie.
   • -3 (7 voturi)    
    Masca, distantarea sociala si vaccinarea (Miercuri, 7 aprilie 2021, 15:44)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    Sunt singurele solutii in acest moment. Si sa stiti ca masca chiar functioneaza. Statistic vorbind, imbolnavirile in magazine sunt reduse, pentru ca acolo toata lumea poarta masca. Vedeti mai bine cu cine se intalnesc belgienii aia fara masca, mai pe seara.

    P.S. Devine din ce in ce mai greu sa stii care sunt cei vulnerabili. Vezi ce zice doctorul mai sus, incep sa apara pacienti de 40-45 de ani, fara comorbiditati.

    Depinde de felul cum reactioneaza sistemul imunitar. E ca la ruleta ruseasca jucata cu un glont din 200 de incercari. Hai, care te bagi?
    • +2 (6 voturi)    
     Nu exista nicio dovada si niciun studiu (Miercuri, 7 aprilie 2021, 18:18)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     Nu exista nicio dovada si niciun studiu referitoare la purtarea mastii impotriva SARS COV. Exista "opinii" ale "expertilor" si astea au fost popularizate peste tot. Pe site-ul OMS gasiti un studiu mai vechi referitor la utilitatea mastii in gripa banala, studiu care n-a gasit absolut nicio consecinta notabila la cei care au purtat masca. Despre belgienii care "se intalnesc seara"... nu aveti nicioidee despre ce vorbiti. Valul asta de molipsiri e in toata Europa si in toata lumea. Nu sunt belgieni in toata Europa asa cum nu sunt belgieni nici in Brazilia sau US.
     Daca dumneata asa iti reprezinti, e dreptul dumitale.
     Ce e cert: in gripa spaniola virusul a devenit tot mai molipsitor si tot mai putin ucigas pana cand a incetat sa mai ucida. Asta inseamna ca s-a adaptat, asa cum s-a adaptat si asta.
     Eu cred ca ar fi bine sa cititi mai mult decat scrieti, dar asta e doar o opinie, dumneavoastra sa faceti exact ce vreti.
    • +3 (3 voturi)    
     Doctorul de mai sus... (Miercuri, 7 aprilie 2021, 20:06)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     Doctorul e unul ales ca serveste narativa dorita. Sunt zeci de medici care spun si altele. Doar ca nu ajung in randul ziarelor. Cati sunt aia "multi" care ajung acolo? Cum, ce fel? Eu tot citesc datele si in fiecare zi vad ca e cam acelasi numar de "persoane fara comorbiditati" si nu e neaparat ca sunt la categoria 40+. Pacienti sau morti la 40-50? Ca despre morti vorbim nusdespre pacienti.
 • +2 (6 voturi)    
  Ete fleosc! (Miercuri, 7 aprilie 2021, 14:52)

  Luk [utilizator]

  De parca e mare victorie sa ajungi in ATI. Ori in ATI, ori in alta parte a spitalelor tot atatia scapa pentru ca poti sa te muti unde vrei, dar nu poti inventa medici priceputi sau asistente dedicate. Din 10 medici, daca unul e in stare sa faca o intubare corecta, lasati-ma cu prostiile astea ca m-am saturat.
  Astea-s prostioare pentru minti subtirele.
  Ia sa ne prezinte Ministerul niste statistici cu rata de supravietuire in ATI si sa o comparam cu alte tarisoare din Europa si din lume.
  Vedem noi atunci cate parale fac "eroii din linia intai"...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by