După "zona roșie" națională dispusă pentru weekend-ul prelungit de Paște, Italia este din nou împărțită între "roșu" și "portocaliu". Și, în așteptarea următoarei monitorizări și a unei eventuale verificări la jumătatea lunii aprilie, care va evalua posibilitatea ca zonele în care răspândirea virusului este mai limitată să revină la "galben", așa cum speră și Regiunile, iată măsurile prevăzute de marți, cu 9 regiuni în "zona roșie" - Lombardia, Toscana, Emilia Romagna, Calabria, Friuli Venezia Giulia, Piemonte, Puglia, Valle d'Aosta și Campania - și 11 regiuni în "zona portocalie", și anume Veneto, Marche, Provincia Trento, Lazio, Abruzzo, Liguria, Basilicata, Sicilia, Molise, Sardinia, Umbria și provincia Bolzano, scrie Il fatto quotidiano, potrivit Rador.

Testare coronavirus ItaliaFoto: Alberto Cattaneo/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

ZONA ROȘIE - În cele 9 regiuni supuse celor mai stricte măsuri de izolare, unde este permisă deplasarea numai din motive de muncă, sănătate sau necesitate și nu este permisă vizitarea rudelor sau prietenilor. Pe de altă parte, este în continuare posibil să se desfășoare activități fizice, dar numai în vecinătatea propriei locuințe, dar și activități sportive în aer liber sub formă individuală. Școlile sunt frecventate în prezență numai până la clasa V-a, în timp ce este prevăzut învățământul la distanță pentru elevii până în clasa a VIII-a și pentru elevii de liceu. Frizeriile, coaforurile, centrele de înfrumusețare, magazinele de îmbrăcăminte, încălțăminte și bijuterii sunt închise. Magazinele alimentare, tutungeriile, chioșcurile de ziare, farmaciile, parafarmaciile, spălătoriile, magazinele de optică, parfumeriile, magazinele de plante medicinale, papetăriile, magazinele de lenjerie intimă și magazinele de lenjerie pentru casă rămân deschise. De asemenea, magazinele pentru copii sunt deschise, de la jucării la îmbrăcăminte. Activitatea piețelor care vând exclusiv produse alimentare continuă. Centrele comerciale sunt închise în weekend.

ZONA PORTOCALIE - Vizitele, întotdeauna o dată pe zi și întotdeauna în cel mult două persoane, sunt permise în "zona portocalie", pe raza localității de reședință. Circulația în afara propriei localități este interzisă. Pentru teritoriile cu mai puțin de 5.000 de locuitori este permisă deplasarea la 30 de kilometri de granița propriei localități, însă cu interdicția de a călători în capitalele de provincie. Școlile își desfășoara activitatea în prezență până la clasa a V-a. Elevii până în clasa a VIII-a și elevii de liceu vor fi, de asemenea, în clase, dar în proporție de 50%. Toate magazinele sunt deschise, inclusiv frizerii, coaforuri și centre de înfrumusețare, în timp ce centrele comerciale rămân închise în weekend.

ÎN TOATĂ ITALIA - Este interzisă ieșirea din casă între orele 22:00 și 05:00. Interdicția nu este valabilă în caz de muncă, sănătate sau necesitate. Barurile și restaurantele sunt închise: este posibilă doar preluarea comenzilor până la ora 18:00 și livrarea la domiciliu până la ora 22:00 și numai pentru restaurante. Președinții de regiuni, spre deosebire de ceea ce se întâmpla până acum, nu vor putea emite ordonanțe mai restrictive pentru închiderea școlilor. Dacă verificarea de la jumătatea lunii va da un rezultat pozitiv și, prin urmare, vor reveni "zonele galbene", redeschiderea cinematografelor și teatrelor ar putea fi luată în considerare, cu regulile care erau deja prevăzute în decretul anterior.

DEPLASĂRI - Deplasările între regiuni sunt interzise, ​​cu excepția cazului în care aveți o a doua casă. Mobilitatea este permisă numai din motive de muncă, sănătate și necesitate. Va fi în continuare posibil să vă întoarceți la reședință, domiciliu sau locuință.

A DOUA CASĂ - Va fi în continuare posibil să se meargă la a doua casă, chiar și în "zona roșie", atâta timp cât nu există ordonanțe ale președinților regionali care impun reguli mai restrictive.

RESTRICȚII DE CĂLĂTORIE - Sunt posibile călătoriile în Europa, dar cel puțin până la sfârșitul lunii sunt prevăzute limitări pentru toți cei care au rămas sau au tranzitat în cele 14 zile anterioare intrării în Italia într-unul sau mai multe state și teritorii ale UE: printre acestea, potrivit noii liste de țări prezente în anexă, sunt incluse din 7 aprilie și Austria, Israel, Regatul Unit și Irlanda de Nord unde, prin urmare, va fi posibilă călătoria fără motivații specifice, așa cum se întâmplă în cazul altor țări europene. Persoanele care se întorc în Italia dintr-una dintre aceste țări sau din țările UE trebuie, în orice caz, să fie supuse unui test (molecular sau antigenic) efectuat în cele 48 de ore precedente intrării în Italia și care are un rezultat negativ, să fie supuse supravegherii sanitare și izolării la domiciliu timp de 5 zile, iar la sfârșitul izolării să efectueze un alt test.