207.000 de români și-au anulat programarea făcută pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, iar dintre cei care au confirmat programarea 99.000 nu s-au prezentat, după ce au apărut informaţii legate de tromboze asociate acestui vaccin, a declarat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Vaccin AstraZenecaFoto: Igor Petyx-IPA / PA Images / Profimedia
  • "Da, este un procent mare, avem aproape o treime dintre persoanele programate care nu s-au prezentat, este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toţii. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înţelegere a acestui aspect de către orice om care doreşte să se vaccineze.
  • Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment, avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului”, a spus medicul.

El a susținut că, într-o prelungire a campaniei de vaccinare, nu doar în România, riscăm să avem, peste câteva luni, un alt virus care va răspunde diferit la vaccinuri şi care va avea o contagiozitate şi o virulenţă diferită faţă de cel care circulă la acest moment.

  • "Acesta este mesajul nostru foarte clar: vaccinurile disponibile actuale, vaccinurile care au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului sunt vaccinurile care aduc beneficii maximale în ceea ce priveşte protecţia faţă de boala simptomatică, faţă de complicaţiile bolii, faţă de internare, faţă de deces. Sigur că nu există un vaccin perfect, dar ne uităm la beneficiile şi la eficacitatea pe care aceste vaccinuri au dovedit-o în viaţa de zi cu zi”, a mai susținut Gheorghiță.

Un înalt oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat marți că există o legătură între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate în rândul unor pacienți, relatează AFP și MedicalXpress.

CITEȘTE ȘI: Valeriu Gheorghiță: Nu ne așteptăm la o retragere a vaccinului AstraZeneca, ci la modificarea recomandărilor din prospect. E posibil ca vaccinul să nu fie recomandat persoanelor cu risc de a dezvolta reacții trombotice