În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu vaccinul, aceste cazuri fiind, de altfel, extrem de rare, a afirmat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

În țara noastră s-au înregistrat până acum 7 cazuri de tromboze la persoane vaccinate împotriva COVID-19, dintre care 3 raportate la vaccinul AstraZeneca și 4 la Pfizer, dar nu s-a stabilit o legătură cu vaccinul. Alte două cazuri sunt în investigare, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță vin în aceeași zi în care un înalt oficial al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a afirmat astăzi că "este clar că există o legătură între tromboze și vaccinul AstraZeneca".

"Beneficiile în momentul de față depășesc riscurile pentru orice tip de vaccin", a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Un înalt oficial al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a declarat într-un interviu publicat marți că există o legătură între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate în rândul unor pacienți, relatează AFP și MedicalXpress.

"Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (...) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce", a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, într-un interviu pentru presa italiană.

Oficialii EMA urmează se întrunesc în perioada 6-9 aprilie pentru a dezbate această problemă. Întâlnirea lor este în desfășurare.