O nouă tulpină a coronavirusului, care ar putea reduce eficiența vaccinurilor, a fost depistată în România

de N.O.     HotNews.ro
Luni, 5 aprilie 2021, 18:03 Actualitate | Coronavirus


Particule de coronavirus (cu galben)
Foto: Handout / AFP / Profimedia
Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV), relatează Agerpres.

Conform sursei citate, proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.

''La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern - VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie'', se precizează în comunicatul USV.

În cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru un număr de 91 probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.

Din probele analizate, a fost depistat un număr de 88 noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie, şi un caz aparţinând tulpinii B.1.1.7 + E484K.

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 dintre cele 44 de probe selectate din judeţul Suceava, 22 dintre cele 25 de probe selectate din judeţul Cluj, 17 dintre cele 17 probe selectate din judeţul Iaşi, trei dintre cele tre probe selectate din judeţul Timiş, precum şi două dintre două probe selectate din judeţul Botoşani, în această rundă de secvenţiere.

USV a secvenţiat, până în prezent, peste 400 de probe provenind de la pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 şi va continua monitorizarea evoluţiei SARS-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune, se afirmă în comunicatul menţionat.

''În baza acordurilor de colaborare încheiate până la acest moment sunt selectate probe din spitale aflate pe raza judeţelor Suceava, Timiş, Cluj, Dolj, Iaşi, Botoşani, Neamţ şi ne exprimăm disponibilitatea de a colabora şi cu alte instituţii cu compartimente COVID-19 din alte judeţe pentru analiza situaţiilor speciale şi realizarea analizelor genetice corespunzătoare'', transmit reprezentanţii USV.

Activitatea curentă de secvenţiere la USV este parţial finanţată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării prin proiectul "Secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România", coordonat de prof. univ. dr. Mihai Covaşă, fiind cofinanţată de USV.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24381 vizualizari

 • -23 (63 voturi)    
  . (Luni, 5 aprilie 2021, 18:10)

  dan.m... [utilizator]

  Au crescut numaru celor vaccinati? Incep oamenii sa isi ceara libertatea? Hai sa le mai dam o spaima cu o noua varianta ca sa stea in case sa nu mai vada cluburile pline cu cei care au voie sa fie liberi.
  • +20 (34 voturi)    
   Daca ai nervi, cearta-te cu corona virusu (Luni, 5 aprilie 2021, 19:36)

   MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui dan.m...

   Da-i si doua palme din partea mea.

   Sa stii ca nu doar tu suferi, si eu sufar.
  • -8 (40 voturi)    
   Pai cam pe la vara, dupa ce or sa fie (Luni, 5 aprilie 2021, 19:51)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui dan.m...

   destui vaccinati, o sa li se spuna ca Tulpina Suceveana nu raspunde la vaccin si ca masca tot trebuie purtata, de stat in casa nici nu mai spun, or sa spuna ca daca nu sunteti atenti vine Apocalipsa peste voi, jindarii si militzaii or sa imparta amenzi, and so on....
   Welcome to The New World Order....a World of Fear!!!
   • +6 (26 voturi)    
    Nu ca vor spune, asta e adevarul... (Luni, 5 aprilie 2021, 20:44)

    GeorgeSb [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Ai studii de specialitate? Stii ca doar ni se spune si nu e adevarat? Nici mie nu-mi convine dar asta e situatia. Daca vor fi multi ca tine, nu vom scapa nici in 2025!!!!
    • -3 (17 voturi)    
     Stai linistit ca nu te incurc!!! (Luni, 5 aprilie 2021, 21:41)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeSb

     Si unde-s acum nu mai sunt restrictii!!!! Si cazurile au scazut dramatic!
     • +3 (15 voturi)    
      . (Luni, 5 aprilie 2021, 22:21)

      zigzag [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Sa inteleg ca esti pe Marte, ca in nicio tara nu a scazut dramatic incidenta cazurilor fara sa vaccineze intensiv.
      • +1 (9 voturi)    
       Pai am spus eu altceva???.. (Marţi, 6 aprilie 2021, 0:07)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

       Momentan Texas nu Marte, snowbirding, si cu munca si cu casa.
  • +10 (32 voturi)    
   Ai dreptate, epidemiologule (Luni, 5 aprilie 2021, 19:51)

   Dogul [utilizator] i-a raspuns lui dan.m...

   Câtă dreptate zici din canapeaua ta de epidemiolog de garsonieră :)))))
   • -8 (20 voturi)    
    . (Luni, 5 aprilie 2021, 21:05)

    dan.m... [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

    Nu ti se pare ciudat ca virusul asta se raspandeste peste tot, mai putin in cluburile de fite pe care autoritatile nu sunt in stare sa le inchida de un an sau in restaurantele oficial inchise dar in care merg doar vip-urile? Deja suntem satui. Nici pe strada nu putem respira cum trebuie. Stati in case, ca cei care impun restrictii noi au liber sa se distreze.
    • +8 (18 voturi)    
     Cum ai ajuns tu la concluzia asta? (Luni, 5 aprilie 2021, 21:41)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dan.m...

     De unde stii ca nu se raspandeste virusul prin cluburi de fitse si restaurante? Poate la mojoritatea nu se manifesta, pentru ca, cel putin in cluburi, cam toti sunt sub 30 de ani. Dar de unde stii ca paritnii, bunicii, vecinii nu au luat virusul de la fitsosii aia?

     Ca suntem deja satui e adevarat, si e de inteles. Ca punem propriul confort inaintea vietii unor persoane vulnerabile, asta nu mai e de inteles.

     Mai ales ca la vara/toamna se asteapta ca procentul de vaccinati sa fie suficient de mare incat sa ajungem la imunitatea de grup...
     • -6 (18 voturi)    
      nu v-ați plicti s-aveți grijă de bunici? (Luni, 5 aprilie 2021, 22:24)

      di livio [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      bunicii români, ăi mai protejați din galaxie, da numa de covrig sînt protejați...dacă-s bunici canceroși care au nevoie de euthirox, ăia nu mai îs protejați, să se descurce, canceru nu-i ucigaș, numa covrigu...da pe bunici i-ați întrebat dacă vor să fie protejați cu forța, în detrimentu copiilor și nepoților?...nu i-a întrebat nime, știe arafat ce-i bine pt toți, acest mic semizeu brancardier
      • -1 (3 voturi)    
       nu ne plictisim (Marţi, 6 aprilie 2021, 10:12)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui di livio

       In primul rand nu e vorba doar de bunicii romani, in aproximativ toata lumea sunt masuri de restrictie menite sa protejeze persoanele vulnerabile, macar in masura in care sistemul medical sa fie capabil sa le ofere asistenta medicala in caz de nevoie.

       Si da, e adevarat ca accesul la asistenta medicala la celelalte boli cronice a scazut, dar daca vrei ca lucrurile sa fie sub control, stai naibii in casa, reduci raspandirea, scazi presiunea covidului pe sistemului sanitar si ii dai sansa sa se ocupe si de restul bolilor. Ca asha, cu spitalele gemand de covizi, e extrem de probabil ca cel cu cancer sa plece de la spital cu covid.

       Cat despre intrebat bunicii, ai facut tu sondaj, sau de unde stii ca bunicii vor neaparat renuntarea la restrictii de dragul copiilor?!?
 • -8 (22 voturi)    
  da? (Luni, 5 aprilie 2021, 18:10)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Suceava este in materie de biologie si medica egala cu zero. Pai nu acolo a fost primul mare ficar, ca medicii nu vroiau sa poarte combinezoane si intrau in spilat chiar daca aveau simptomele de covid ? N-a venit atuinci un general medic si a pus orine acolo?
  Asa ca ce au descoprit acolo e poate o mutatie a coronavisusului a lui Stefan cel Mare!
  Ah, neascunsele ambitii ale oraselor provinciale!
  • -4 (18 voturi)    
   Pt mike_the_hunter (Luni, 5 aprilie 2021, 20:00)

   VR007 [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Mike the Brave ot Bucale, județul Sv are la moment cel mai mic indice de infectare din țară și singurul subunitar! Cum să-ți zic, Capitala e la moment Sudul sălbatic ca să folosesc o sintagmă uzată de bucureșteni acum un an despre Nordul țării! Aerele astea de superioritate nu prea sunt asortate momentului! Așa că ciocu' mic!
  • 0 (8 voturi)    
   Corijent la exprimare (Luni, 5 aprilie 2021, 20:29)

   NoFive [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Ambitiosule, nu exista "vroiau", pentru simplul fapt ca nu exista verbul "a vroi". Vii la toamna!
 • +3 (13 voturi)    
  Virusul (Luni, 5 aprilie 2021, 18:16)

  raducutu [utilizator]

  moldovenesc...dai cu rachiu si scapi de el...������
  • +7 (7 voturi)    
   din contra (Luni, 5 aprilie 2021, 19:34)

   Erwin [utilizator] i-a raspuns lui raducutu

   varianta suceveana - rezistenta la dezinfectantii pe baza de alcool.
   • +6 (6 voturi)    
    URGENT! (Luni, 5 aprilie 2021, 21:45)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui Erwin

    Ar trebui patentata.
    Sa se stie ca si noi am contribuit cu ceva in aceste zile.
    Ideal ar fi sa o facem inaintea bulgarilor sau maghiarilor....
 • +5 (39 voturi)    
  How Bizarre (Luni, 5 aprilie 2021, 18:19)

  Mazeta [utilizator]

  Se vorbește de tulpina britanică, tulpina africană, tulpina braziliană, acum și de tulpina românească. Nimeni nu vorbește însă de tulpina chinezească a virusului. Ciudat, nu?
  • +8 (10 voturi)    
   normal (Luni, 5 aprilie 2021, 19:48)

   Erwin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ai fi vrut sa se planga chinezii ca au produs si ei o chestie originala si se fac copii rebranduite in toata lumea?

   Varianta chinezeasca a disparut de mult. In vara 2020 deja era majoritara varianta D614G.
  • +2 (2 voturi)    
   ei au pus bazele (Marţi, 6 aprilie 2021, 10:03)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   restul sunt epigoni, palide altoiuri pe vajnica tulpina chinezeasca
 • -1 (33 voturi)    
  Oh NOOOO, tell me you didn't see this coming (Luni, 5 aprilie 2021, 18:23)

  Parzivall [utilizator]

  In curand vaccinurile vor trebui sa fie updatate.
  PS: si Catzu abia ce-a spus ca din vara se revine la Normalitate!!!!
  • +4 (12 voturi)    
   Ciolacu ce-a zis? (Luni, 5 aprilie 2021, 19:36)

   MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Da nea Ciolacu ce a zis?
 • -5 (33 voturi)    
  am si eu o varianta (Luni, 5 aprilie 2021, 18:25)

  TrickyWicky [utilizator]

  Ii zice Covrig 3 facuta in Photoshop Adobe
 • +3 (15 voturi)    
  ! (Luni, 5 aprilie 2021, 18:45)

  tudorr [utilizator]

  Bravo, in sfarsit ne putem lauda si noi cu ceva facut in Rromania!
 • +3 (17 voturi)    
  Deci a aparut tulpina romaneasca... (Luni, 5 aprilie 2021, 18:51)

  IoPaNet [utilizator]

  ... asta daca nu cumva se cinstisera baietii inainte sa faca secventierea.
 • +22 (22 voturi)    
  Tulpina locala (Luni, 5 aprilie 2021, 19:19)

  echoBRAVO [utilizator]

  Eu am aflat ca tulpina locala/romaneasca se manifesta cam asa:
  Ai gust, ai miros, n-ai chef de munca si parca ai bea ceva.
  • +8 (8 voturi)    
   si e nasoala (Luni, 5 aprilie 2021, 23:03)

   tcvl [utilizator] i-a raspuns lui echoBRAVO

   nu cred să apară în următorii 100 ani vaccin care să o pună jos ...
 • +11 (11 voturi)    
  Pai daca e asa noua (Luni, 5 aprilie 2021, 19:28)

  EuInsumi [utilizator]

  de unde se stie ca vaccinurile nu sunt asa de efiecente?
  • +6 (6 voturi)    
   Mutatia e484k era cunoscuta dinainte (Luni, 5 aprilie 2021, 21:03)

   hemostatic [utilizator] i-a raspuns lui EuInsumi

   Mutatia e484k era cunoscuta dinainte, însă ea nu apare decât la unele tulpini B117
   Deci ei au detectat tulpina britanică, varianta cu mutație E484K
 • +2 (6 voturi)    
  nici nu stii daca e o (Luni, 5 aprilie 2021, 19:32)

  alfa1 [utilizator]

  gluma proasta...
 • +8 (10 voturi)    
  E484K (Luni, 5 aprilie 2021, 19:32)

  of of [utilizator]

  E tulpina japoneză
 • +10 (12 voturi)    
  waileu (Luni, 5 aprilie 2021, 20:01)

  andr1stE [utilizator]

  "şi faşi wuey" se numeşte varianta?
 • -2 (16 voturi)    
  Era aproape inevitabil (Luni, 5 aprilie 2021, 20:51)

  Dromikete [utilizator]

  Odata ce vaccinezi in plina pandemie si cei vaccinati se infecteaza si fac boala e clar ca virusul va face mutatii ca sa supravetuiasca. Sa vedem ce se va intampla cu noi pana nu ajungem sa facem si noi mutatii de comportament si sa ne dam in cap unul altuia ca nu suntem de acord cu masurile 'foarte inteligente ale guvernului', discriminarilor celor vaccinati/nevaccinati, cu masca si fara masca, etc. Vremuri interesante traim si nu bune!
  • +4 (16 voturi)    
   . (Luni, 5 aprilie 2021, 22:28)

   zigzag [utilizator] i-a raspuns lui Dromikete

   Tu esti de un analfabetism stiintific inspaimantator. Nu asa functioneaza un vaccin si nu asa apar mutatiile. Doamne-Dumnezeule, de unde veniti, mai, oameni buni? Chiar nimeni nu iese cu un minim de informatii din scoala asta nenorocita de la noi?
   • -1 (3 voturi)    
    Lumineaza-ne somitate! (Marţi, 6 aprilie 2021, 9:20)

    Dromikete [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

    Nu esti de acord cu mine dar nici nu vii cu 'argumente stiintifice'.
    Sunt vaccinurile profilactice, deci destinate utilizării într-un sistem convențional profilactic?!
    Vaccinarea pe anumite categorii de persoane vulnerabile face ca virusul sa sara la alte categorii considerate mai protejate si se modifică, sufera mutatii devenind mai transmisibil nu neaparat mai periculos, ceea ce cred ca s-a intamplat. Virusul se adapteaza la presiunea imunitatii persoanei care in urma vaccinarii poate fi asimptomatica si poate transmite mutatia!
 • +4 (4 voturi)    
  haha (Luni, 5 aprilie 2021, 21:31)

  dani777 [utilizator]

  hahahaha
 • +3 (3 voturi)    
  Eu m-am saturat de supozitii. (Luni, 5 aprilie 2021, 22:57)

  Eu123 [utilizator]

  As propune ca cine are rezultate clare ca aceasta noua tulpina este mai rezistenta sa puna studiile pe masa si pana cand o va face sa taca din gura.

  Exista o zicala " Daca daca nu era parca parca se inneca"

  Cam asa si cu "stirea" asta.

  Cand cineva spunea prin vara ceva despre vaccin, toti sareau ca nu exista date exacte.
  Acum ca se vorbeste de tulpina x,y sau z, toti sar si spun "oauuuuuu asa o fi"

  Oameni buni, nu e biserica sa mergem pe ideea "crede si nu cerceta", e stiinta si inainte de ingrijorari si "s-ar putea" ar trebui sa discutam pe variante studiate si pe date/rezultate concrete.

  Pana in acel moment, aceasta stire este, cu scuzele de rigoare. o non-stire.
 • +3 (3 voturi)    
  Propun (Luni, 5 aprilie 2021, 23:37)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Ca noua tulpina sa se numeasca DACIA.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by