Aproape una din şapte persoane testate pozitiv cu Covid-19 în Marea Britanie continuă să prezinte simptome ale bolii la trei luni de la contaminare, arată un studiu al Biroului britanic de statistică (ONS), potrivit AFP și News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit acestui studiu despre „long Covid” (forma lungă a bolii Covid-19) realizat de ONS, 13,7% dintre membrii unui eşantion de peste 20.000 de persoane care s-au contaminat cu SARS-CoV-2 în perioada 26 aprilie 2020 - 6 martie 2021 prezentau simptome de Covid-19 timp de cel puţin 12 săptămâni - şi anume oboseală şi dureri musculare.

Femeile (14,7%) erau mai numeroase decât bărbaţii (12,7%) în această situaţie.

De asemenea, 18,2% dintre bolnavii Covid-19 cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani prezentau simptome de cel puţin 12 săptămâni.

Potrivit ONS, 1,1 milioane de persoane care au fost testate pozitiv Covid-19 sau care cred că au avut virusul SARS-CoV-2 în Regatul Unit declară că au fost afectate de „long Covid” în primele patru săptămâni care se încheiau la 6 martie, cu alte cuvinte spun că au avut simptome Covid-19 timp de cel puţin patru săptămâni.

Dintre aceste persoane, 697.000 ar fi luat virusul pentru prima oară cu cel puţin 12 săptămâni în urmă, iar 70.000 în urmă cu un an.

Între bolnavi se află mai ales persoane cu vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani, femei, îngrijitori medicali sau lucrători sociali, dar şi persoane cu o comorbiditate sau care trăiesc în zone defavorizate, subliniază ONS.

Ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock a declarat la Sky News că Guvernul lui Boris Johnson intenţionează să finanţeze cercetări în vederea unei înţelegeri a long Covid”.

Hancock i-a îndemnat din nou pe britanici la prudenţă, în contextul în care Regatul Unit - care este cea mai afectată ţară de Covid-19 în Europa, cu 127.000 de morţi - a început să iasă din izolare.

În acest sens, regatul se bazează pe una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume.

Peste 31 de milioane de britanici au fost vaccinaţi cu o primă doză de vaccin împotriva Covid-19, iar 4,5 milioane au fost vaccinate cu două doze de la începutul lui decembrie.