O majoritate a statelor membre UE a convenit să împartă o parte a viitoarelor lor livrări de vaccinuri împotriva Covid-19 cu cinci state membre ale Uniunii care, consideră ele, se află în dificultate din cauza crizei sanitare, relatează News.ro citând Reuters.

Cutii cu vaccinuri contra Covid-19Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

Dozele de vaccin procurate de către Comisia Europeană sunt împărţite între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în funcţie de mărimea populaţiei.

Ambasadorii statelor membre la UE au încheiat joi, după mai multe zile de negocieri, un acord prin care modifică acest sistem de împărţire a vaccinurilor împotriva Covid-19 cu privire la cele zece milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech pe care le aşteaptă în trimestrul doi, în vederea favorizării statelor care au cea mai mare nevoie.

Dintre aceste zece milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, 2,85 de milioane - denumite doze ale ”solidarităţii” - urmează să fie împărţite între cinci state UE, şi anume Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia - a anunţat UE într-un comunicat difuzat de Portugalia, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii.

Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia urmează să primească şi cota de vaccin care le revine.

În total 19 state membre UE au convenit să primească o cotă mai mică de vaccinuri, de aproximativ 6,60 milioane de doze, se precizează în comunicat.

Trei state membre UE - Austria, Cehia şi Slovenia - au refuzat să primească mai puţin vaccin.