Cancelarul Angela Merkel a făcut apel joi la germani să stea acasă de Paşte şi să se întâlnească cu mai puţini oameni, pentru a ajuta la limitarea celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, în contextul în care capitala Berlin a anunţat că adunările pe timp de noapte sunt interzise începând de vineri, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

"Ar trebui să fie un Paşte liniştit, alături de cei apropiaţi vouă, cu puţine contacte. Vă îndemn să renunţaţi la orice călătorii care nu sunt esenţiale", a transmis Merkel printr-un mesaj video, adăugând că acesta este singurul mijloc de a ajuta medicii şi asistentele să lupte cu virusul.

Merkel a fost acuzată că săptămâna trecută a pierdut controlul asupra crizei COVID-19 după ce a renunţat la un plan privind prelungirea vacanţei de Paşte convenit cu două zile în urmă cu guvernatorii celor 16 landuri germane.

Ea a încercat de atunci să transfere vina pentru al treilea val al pandemiei asupra premierilor de landuri, acuzându-i că nu au respectat acordurile anterioare de a reimpune restricţii dacă se înmulţesc din nou infectările.

Autorităţile din Berlin au înăsprit joi restricţiile pentru combaterea pandemiei.

Adunările sunt interzise pe timp de noapte începând de vineri, iar de săptămâna viitoare vor putea merge la grădiniţă numai copiii angajaţilor esenţiali.

Merkel a declarat că acum nu doar vârstnicii se luptă pentru viaţa lor în pandemie, ci şi persoanele de vârstă mijloace sau chiar tinerii, care ajung în număr tot mai mare în spitale.

Ea şi-a exprimat totuşi speranţa că distribuirea de vaccinuri se va accelera după Paşte, când şi medicii de familie vor putea vaccina.