Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen solicită Parlamentului European și Consiliului să adopte cât mai repede propunerea privind crearea certificatelor vezi digitale pentru a facilita libera circulație, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Totodată, von der Leyen face un apel către țările UE să creeze „fără întârziere” infrastructura necesară folosirii pașapoartelor COVID.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

”Certificatele verzi digitale ne vor ajuta să reluăm călătoriile în siguranță în UE. Scopul nostru este să le avem funcționale până în această vară. Așadar, invit Parlamentul European și Consiliul să adopte propunerea noastră, iar țările UE să creeze fără întârziere infrastructura necesară!”, a scris joi președinta Comisiei Europene, într-un mesaj pe Twitter.

Parlamentul European a spus deja că va accelera procedura de aprobare a adeverinței verzi, la cererea Comisiei Europene, pentru ca documentul să devină funcțional la vară.

Eurodeputații au decis inițierea procedurii de urgență cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri. În timpul dezbaterii în plen, marea majoritate a eurodeputaţilor au sprijinit crearea rapidă a adeverinţei electronice verzi.

Adeverința electronică va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19, se arată într-o informare a Comisiei Europene. Potrivit sursei citate, toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE.

Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară, urmând a fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-1, precizează Comisia Europeană.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde, mai precizează sursa citată.

Citește și:

DOCUMENT Comisia Europeană propune introducerea „pașaportului COVID” / Cine va beneficia de adeverința electronică verde și ce informații conține

6 întrebări și răspunsuri esențiale despre „pașaportul COVID” propus de Comisia Europeană/ Cum arată documentul