Presa maghiară independentă a publicat miercuri o scrisoare deschisă prin care solicita guvernului lui Viktor Orban accesul la spitale și personalul medical, denunțând un ”blocaj”, deoarece țara suferă un al treilea val de coronavirus, relatează AFP.

„Medicii și asistenții nu sunt liberi să se exprime public și presa nu are voie să intre în unitățile de îngrijire” și în centrele de vaccinare, denunță redactorii a 28 de ziare și canale de televiziune.

„Cu toate acestea, lipsa de informații are consecințe grave”, subliniază autorii scrisorii. "În absența rapoartelor privind realitatea din spitale, mulți oameni încă minimizează pericolele virusului și nu iau măsuri de protecție, ceea ce contribuie la exacerbarea epidemiei".

Această poziție apare într-un moment în care această țară de 9,8 milioane de locuitori are cea mai mare rată a mortalității din lume, cu 33 de decese la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

În 24 de ore, 302 oameni au fost uciși de coronavirus, o nouă cifră record publicată miercuri, chiar dacă 20% din populație a fost deja vaccinată datorită loturilor achiziționate din Rusia și China.

În scrisoarea lor, jurnaliștii au cerut, de asemenea, organizarea unor conferințe de presă reale, în care jurnaliștii să poată pune întrebări în direct.

"Spitalele sunt făcute pentru a trata bolnavii, nu pentru camere", a răspuns purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

"Personalul îndeplinește sarcini supraomenești. Lăsați-i să muncească!", a spus el într-un mesaj postat pe Facebook.