Austria va comanda cel mai probabil un milion de doze de vaccin anti-Covid Sputnik V săptămâna viitoare, a spus miercuri cancelarul Sebastian Kurz, fără să specifice dacă țara va aștepta aprobarea Agenției Europene a Medicamentului înainte de a-l folosi, relatează Reuters.

Vaccinul Sputnik VFoto: Patricio Murphy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Conservatorul Kurz este criticat de partidele de opoziție pentru că guvernul său nu a cumpărat atât de multe vaccinuri anti-Covid pe cât ar fi putut conform programului Uniunii Europene de achiziții.

Doar două alte țări UE, Ungaria și Slovacia, au comandat vaccinul rusesc și doar Ungaria l-a folosit.

Problema este atât de controversată în Slovacia încât a provocat o criză politică, iar premierul Igor Matovic și-a dat demisia marți.

”Suntem pe ultimele sute de metri și o comandă Sputnik ar putea fi făcută săptămâna viitoare”, a spus Kurz. Anterior, el a spus că Austria nu va folosi Sputnik fără aprobarea EMA, dar în declarația de miercuri el nu a menționat acest lucru.

Acordul va implica livrarea a 300.000 de doze în aprilie, 500.000 în luna mai și 200.000 la începutul lui iunie.

Regiunea Campania de asemenea a semnat un acord pentru a cumpăra vaccinul Sputnik, dar doar după acordul EMA.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au discutat marți o posibilă cooperare în ceea ce privește vaccinul cu președintele Vladimir Putin într-o conferință video comună.