Cum se va face testarea pentru COVID-19 în farmacii: doar teste rapide antigenice, contra cost. Vlad Voiculescu speră că prețul va fi "rezonabil, pentru ca oamenii să se poată testa"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 31 martie 2021, 14:07 Actualitate | Coronavirus


Testare coronavirus
Foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
Testarea pentru COVID-19 se va putea face și în farmacii, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern și un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență. Testarea în farmacii se va face exclusiv cu teste rapide antigenice - cu recoltare din nas sau din gât - și va fi tot contra cost. Farmaciile vor stabili singure costul testării, dar ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, speră că prețul "va fi competitiv, rezonabil, pentru ca oamenii să se poată testa".

Ministerul Sănătății va trimite către farmacii teste, iar acestea își pot stabili singure costul de testare, a anunțat Vlad Voiculescu.

Nu se va face testare în toate farmaciile, pentru că nu toate farmaciile au capacitatea să facă, ci doar în cele care îndeplinesc anumite condiții, a subliniat medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății și cea care semnează proiectul de Ordin privind testarea în farmacii, publicat în transparență.

Avantajul testelor rapide este, așa cum le spune și numele, faptul că rezultatul este disponibil într-un timp scurt. De asemenea, și prețul este mai mic decât cel al unui test de laborator - PCR. Principalul dezavantaj este însă acela că rezultatul este mult mai puțin precis decât al unui test PCR de laborator. În general, un rezultat pozitiv la testul rapid trebuie confirmat și de testul PCR.


În ce condiții se va face testarea pentru COVID-19 în farmacii - proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății:
 • Zona destinată activității de testare rapida antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2 este organizată pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare și îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
 • a) Este amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzator prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație;
 • b) Este dotată cu mobilierul necesar: masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor biologice rezultate din activitatea de testare;
 • c) Are o suprafață de minim 4 m2 utili, delimitată de spațiul oficinei (poate exista posibilitatea separării prin instalarea unui/unor paravane opace).
 • În situația în care nu există posibilitatea îndeplinirii condițiilor de mai sus, zona destinată activității de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2 poate fi organizată prin amplasarea unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile de la art. 4 , cu respectarea prevederilor legale aplicabile.
 • Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din: mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră/ochelari de protectie, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință.
 • Instruirea personalului implicat în activitatea de testare la care se face referire la art. 3 lit. c) va fi organizata de către Direcția de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor din România.
 • După eliberarea acordului temporar de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, personalul de specialitate din cadrul Direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti poate efectua controale pentru verificarea respectării condițiilor prevăzute de prezentul ordin pentru desfășurarea activității de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2.
 • Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale vor utiliza în vederea comercializării și testării exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, aflate în gestiunea proprie și care fac dovada calității, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în ceea ce privește dispozitivele medicale.
 • Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale pot stabili intervale orare în cadrul orarului de funcționare al unității farmaceutice respective, în care să se desfașoare activitatea de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, cu condiția ca acestea să fie anunțate prin e-mail Direcțiilor de sănătate publice județene, respectiv a municipiului București și Colegiilor Farmaciștilor Județene și respectiv al municipiului București. Orarul de testare trebuie afișat la loc vizibil în vitrina unitatii farmaceutice sau pe ușa de la intrare a acesteia.
 • Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale au obligația de a raporta zilnic către Direcțiile de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în format electronic, rezultatele tuturor testelor efectuate si situatia stocurilor de teste rapide antigenice.
 • În urma efectuării testării rapide antigenice pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale emit un buletin de testare, care va conține minim următoarele elemente,:
 • a) Denumirea societății comerciale în structura căreia funcționează farmacia comunitară/oficina comunitară rurală, care a efectuat testarea cu teste rapide antigen pentru diagnosticarea infecției cu coronavirusul SARS-COV-2;
 • b) Numele, prenumele, domiciliul / reședința persoanei testate.
 • c) Rezultatul testării : pozitiv / negativ
 • d) Numele, prenumele persoanei care a efectuat testarea.
 • e) Data efectuării testului şi semnătura persoanei.

Proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății privind testarea în farmacii poate fi consultat integral aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10064 vizualizari

 • +3 (15 voturi)    
  Felicitari pentru aceasta ordonanta dar ... (Miercuri, 31 martie 2021, 14:23)

  mircea112 [utilizator]

  Testarea in masa este singura masura dovedita impotriva COVID-ului!

  Doar ca la noi, cand se face un lucru bun nu se face pana la capat!

  1) testarea ar trebuii sa fie gratis, pentru ca toti oamenii sa fie incurajati sa se testeze, pentru a putea fi pusi rapid in carantina!

  2) Pe langa testare, farmaciile ar trebuii sa elibereze si retete standard pentru covid, cu plata, dar fara sa fi nevoit sa suni la DSP care sa te puna sa suni la medicul de famile care sa nu raspunda, care sa suni la 112 si care sa-ti spuna ca trebuia sa suni la medicul de familie sau la DSP si sa disperi pana ajungi sa te tratezi singur dupa ureche!

  Daca s-ar face acest lucru, cu punerea in carantina imediata, ar putea renunta maine la toate restrictiile tampite si nefolositoare!
  • 0 (6 voturi)    
   e dovedita (Miercuri, 31 martie 2021, 14:33)

   licasamadau [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   in capul tau
  • +1 (7 voturi)    
   testare de IQ, in masa (Miercuri, 31 martie 2021, 14:38)

   tahomir [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Cum adica testarea in masa e singura masura dovedita impotriva Covid?
   Au facut-o slovacii, ce au castigat?
   De vaccin ai auzit? De imunizare naturala?
   Cred ca ar trebui teste de IQ , in masa, si scorul sa fie afisat in dreptul celui ce posteaza.
   Dar ar fi deprimant,probabil ca am prefera sa discutam cu pisicile decat cu romanii.
   • +1 (1 vot)    
    Coreea de sud (Miercuri, 31 martie 2021, 16:06)

    mircea112 [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

    Cei ce nu pot sustine o conversatie cu argumente trec la jigniri, uite un articol de pe hotnews:

    https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23874185-coronavirus-correa-sud-testare-masa-succes.htm


    Testarea in masa trebuie facuta sustinut, nu o zi, doua precum Slovacia, si apoi pauza, si da vaccinul este o solutie, dar pana ajungi tu ca in 6 luni sa vaccinezi necesarul de populatie pentru a reusii imunitatea, mai dureaza, si pana atunci se poate testa...

    Dar ce stiu postacii de partid inafara de jigniri?
    • 0 (0 voturi)    
     le si meriti (Miercuri, 31 martie 2021, 16:40)

     licasamadau [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

     Daca ti-a zis Victor Cozmei de pe hotnews ca asta e solutia, tu ai luat-o de-a gata.
     Stirea pusa de tine, din 18 aprilie 2020, zice „Numărul cazurilor noi de infectare a scăzut la 18 vineri ...”.
     Crezi ca au invins pandemia atunci?
     N-au invins-o, in caz ca aveai dubii, inregistrand 1000 si ceva de cazuri pe zi in decembrie 2020.
     Testarea singura nu este o solutie.
  • +4 (10 voturi)    
   Gratis (Miercuri, 31 martie 2021, 15:00)

   RobertRO [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Banuiesc ca nu este dificil de inteles ca nu exista nimic "gratis". Efectuarea unui singur test implica atat utilizarea unui produs cat si prestarea unui serviciu. Ambele costa.
   A face un test gratis inseamna, in fapt, a fi platit de catre noi toti, in diverse forme (prin taxe / impozite, sau chiar prin inflatie).
   Nu mai bine isi achita fiecare testele, in masura si in numarul in care are nevoie de ele?
   • 0 (6 voturi)    
    re (Miercuri, 31 martie 2021, 16:25)

    jijijoker [utilizator] i-a raspuns lui RobertRO

    pai da vaccinu de ce e gratis ?

    de ce sa nu fie si testarea ?
    • +1 (1 vot)    
     prin gratis (Miercuri, 31 martie 2021, 18:39)

     fghr [utilizator] i-a raspuns lui jijijoker

     sper ca te referi la decontat de casa de asigurari...

     iti spun un secret , gratis nu este nimic in lumea asta
  • 0 (4 voturi)    
   Slovacia a testat in masa (Miercuri, 31 martie 2021, 15:02)

   bcsb [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Slovacia a testat 2/3 din populatie in 2 zile, 0 efecte contra COVID. A fost doar o radiografie a momentului. Cu ce te ajuta sa stii ca acum, 400.000 romani au COVID? Sta cineva in carantina? Pe unii ii prinde politia de 2 ori pe zi, si tot nu se potolesc.
   • 0 (2 voturi)    
    corect (Miercuri, 31 martie 2021, 16:13)

    rochiri [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

    trebuie testat tot timpul, corect. Eu zic ca este o masura buna.
   • 0 (2 voturi)    
    Testarea la farmacii are un rost. (Miercuri, 31 martie 2021, 16:39)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

    Te grăbești să pleci în străinătate și îți cere testare autorizată. La centrele de testare DSP nu-i posibil. Este multă lume. O testare sigură făcută în farmacii îți rezolvă graba și după punerea la punct a metodologiei se pot și relaxa restricțiile în sensul că poți participa la niște evenimente dacă ești vaccinat ori ai test COVID negativ. Evenimente înseamnă spectacole, nunți, petreceri, etc. Deci măsura ar fi binevenită.
  • +1 (5 voturi)    
   testarea (Miercuri, 31 martie 2021, 15:07)

   Kato01 [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Testarea ar trebui sa fie gratis dc esti pozitiv si cu discount 50% dc e negativ. Asa nu s-ar testa nimeni de plictiseala.
  • +3 (5 voturi)    
   Lol (Miercuri, 31 martie 2021, 15:14)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Visezi cai verzi pe pereti cu testarea, s-a dus baba cu colacii de vreo 8 luni, asa.

   E imposibil sa mai carantinezi azi in mod efectiv, virusul e endemic, sunt minim 2-3 milioane de romani care fie au fost vaccinati, fie au trecut prin boala.
  • +2 (6 voturi)    
   112 du-te mai intai pe la scoala (Miercuri, 31 martie 2021, 15:38)

   doz2018 [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   in general si pe la gramatica in special si apoi vino sa ne mai spui cate ceva.
   • 0 (0 voturi)    
    . (Miercuri, 31 martie 2021, 17:25)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui doz2018

    n-am fost atent, 2) îi super
 • 0 (2 voturi)    
  Guvernul si MS-ul (Miercuri, 31 martie 2021, 14:40)

  t4v1 [utilizator]

  Puteau face o masura foarte buna inca de anul trecut

  Decontarea a 1-2 teste PCR de persoana gratuit pe luna prin casa de asigurari. Sau hai macar pentru forta de munca, cei angajati.

  Danemarca face 250.000 de teste pe zi PCR si antigen adica 5% din populatie ZILNIC.
 • +2 (4 voturi)    
  Ce poate merge prost? (Miercuri, 31 martie 2021, 14:45)

  LicuriciulMare [utilizator]

  Ce poate merge prost daca lasi farmaciile sa stabileasca pretul, fara sa impui un pret de referinta sau gratis?
  Sa ne bazam asadar pe speranta ministrului. Daca si chestia asta o ia razna....
 • +1 (3 voturi)    
  Plafon? (Miercuri, 31 martie 2021, 15:08)

  of of [utilizator]

  Ministerul Sănătății pune la dispoziție testele - înseamnă ca prețul testării ar putea fi plafonat... Se pot lua în calul costurile (cu amenajarea spațiului, echipamente etc.) și se poate plafona costul.
  Am văzut cum e competiția prețurilor la noi, toate se înțeleg să țină prețurile sus.

  Oricum, sper să fie intrări separate...

  Bine că vine căldura și se pot amplasa corturi.
 • -4 (8 voturi)    
  Lol (Miercuri, 31 martie 2021, 15:16)

  HP [utilizator]

  "c) Rezultatul testării : pozitiv / negativ"

  Grija mare, iar se comunica prost de catre autoritati.

  Pozitiv e de bine, adica ai antigeni, ai dezvoltat anticorpi. Da, ai fost infectat candva in trecut, dar acum esti sanatos.

  Negativ nu e de bine, oricat ar zice unii. Negativ inseamna ca nu ai fost bolnav (inca) de Covid, nici vaccinat, deci nu vei putea iesi din tara, trebuie sa te vaccinezi.
  • +2 (4 voturi)    
   e test antigen (Miercuri, 31 martie 2021, 16:18)

   Erwin [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Nu e test de anticorpi.
   Pozitiv inseamna ca esti infectat.
   • -2 (4 voturi)    
    Lol (Miercuri, 31 martie 2021, 17:27)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Erwin

    Nu boss, testul de antigeni e cel de anticorpi, e acelasi test.

    Pozitiv infectat e la testul PCR.

    Pozitiv la antigeni/anticorpi inseamna ca ai anticorpi, deci ai fost infectat in trecut si ai scapat, sau ai fost vaccinat.
    • +3 (3 voturi)    
     esti in eroare (Miercuri, 31 martie 2021, 18:14)

     fghr [utilizator] i-a raspuns lui HP

     antigen pozitiv = prezenta virusului ( adica esti infectat - faza acuta)
     anticorpi pozitiv = adica ai anticorpi , virusul mai poate fi prezent sau nu.
     prezenta anticorpilor nu implica automat ca nu mai ai virusul in tine, de regula ei coexista in organismul tau ,de ordinul zilelor
 • +4 (4 voturi)    
  Ministerul da testele gratuit iar noi le platim? (Miercuri, 31 martie 2021, 15:41)

  zambara [utilizator]

  "Ministerul Sănătății va trimite către farmacii teste..."

  Farmaciile primesc gratuit testele sau le cumpara de la minister?
  Parca ceva nu "pusca" aici.
  Pare o buna afacere daca farmaciile primesc gratuit testele iar mai departe ni le vand noua.
  • +3 (3 voturi)    
   Poate au in stoc teste de calitate indoielnica (Miercuri, 31 martie 2021, 16:50)

   was [utilizator] i-a raspuns lui zambara

   Ministerul trimite testele ieftine dar neconforme pe care a dat multi bani, dispare stocul si nimeni nu se mai intereseaza de sanatate, ce si cum.
  • 0 (0 voturi)    
   teste vor fi livrate gratuit (Miercuri, 31 martie 2021, 18:27)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui zambara

   catre farmacii probabil prin marele depozit strategic unifarm..

   serviciul de recoltare/ executare test va fi suportat de pacient

   din punctul meu de vedere , nu este realizabil , farmaciile au ingeneral spatii mici , va fi foarte greu sa asigure un spatiu adecvat, circuite, personal disponibil etc

   oricum ma pufneste rasul cand vad ca exista oameni care au pretentia ca farmacia sa suporte cheltuielile aferente recoltarilor si testarilor
 • +1 (1 vot)    
  de exemplu... (Miercuri, 31 martie 2021, 15:46)

  costinescu [utilizator]

  la Berlin se poate face un test pe saptamana si sunt aproape 200 de centre de testare. Nu stiu cat comunica intre ele, teoretic ai putea sa faci aproape 200 de teste pe saptamana. GRATIS!
 • +7 (9 voturi)    
  Adică (Miercuri, 31 martie 2021, 15:48)

  Alex2016 [utilizator]

  Farmaciile primesc gratis teste și apoi taxează "la un preț rezonabil" oamenii? Genial. Dacă vroiați sa alimentați cu încă ceva suspiciune pe cei ce va banuie de plandemie, v-a reușit perfect.
  • +2 (2 voturi)    
   nu se vor ingramadi (Miercuri, 31 martie 2021, 16:09)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   farmaciile sa testeze , stai linistit
  • +1 (3 voturi)    
   pai platesti (Miercuri, 31 martie 2021, 16:16)

   rochiri [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   serviciul..nu testul in sine...tu daca ai farmacist ai risca ,gratis, sa testezi potentiale persoane bolnave de covid? . asa pentru un stimulent financiar...parca parca. Farmaciile sunt private nu de stat.
  • 0 (0 voturi)    
   munca prestata (Miercuri, 31 martie 2021, 16:57)

   was [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   Eu inteleg ca nu se pot cumpara teste in farmacii pentru acasa (online merge treaba), deci acolo in farmacie, cum sa zis in conditii definite mai mult sau putin, incinta separata/delimitata pentru prelevarea probei, prelevarea care sa face de catre prestatorul de serviciu, apoi costul halatului de unica folosita et cetera (in realitate acel halat nu va fi de unica folosinta).
   Deci exista costuri in plus.
   Apoi de obicei la astfel de teste scrie pe ambalaj ONLY FOR PROFESSIONAL USE, adica Bula altfel ar preleva o proba nazo- sau orofaringiana decat tanti Maria, farmacista sau asistenta cu 20 de ani vechime.
   • 0 (0 voturi)    
    sa testeze catena (Miercuri, 31 martie 2021, 18:20)

    fghr [utilizator] i-a raspuns lui was

    ca doar zice reclama ca farmacistii catena stiu cum sa te ajute...

    intoxicanta reclama de cand cu pandemia
 • -2 (2 voturi)    
  Felicitari si masura utila si bine venita! (Miercuri, 31 martie 2021, 18:06)

  mmagic [utilizator]

  Farmaciile ar putea sa le dea la pretul pe unitate de 25RON bucata care nu e mult, plus un pret modic al serviciului de vrei 5 ron. Total 30 RON pe test mi se pare un pret corect

  Cum cel mai adesea nu exista in farmacii spatii aerisite. Se poate face testul afara pe un scaun in fata farmaciei.

  Plus ca se poate nota si tine o sa statistica cate teste sunt pozitive si cate negative.
  • +1 (1 vot)    
   :)) (Miercuri, 31 martie 2021, 18:43)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   de ce sa mai scoti un scaun , poate sa ia loc pe bordura
  • +1 (1 vot)    
   cel mai amuzant comentariu pe ziua de astazi (Miercuri, 31 martie 2021, 18:47)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   un taburet de bucatarie e la fel de bun ... votant usr in plin proces al gandirii... auzi la el felicitari :))))
  • 0 (0 voturi)    
   ooo pffff (Joi, 1 aprilie 2021, 10:59)

   dani777 [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   si sa faca lumea poze ca la urs. :D hai ca ies si eu repede pana la farmacia din colt, poate au inceput. pun poze pe fb apoi!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by