Jandarmeria Brăila precizează că la protestul spontan care a avut loc marţi seară, în municipiul Brăila, mai mulţi protestatari s-au manifestat violent faţă de forţele de ordine, iar apoi au încercat să fugă cu două taxiuri, dar au fost opriţi de poliţişti şi jandarmi şi scoşi din cele două autoturisme, notează Agerpres. Precizările au venit în urma apariţia în mediul online a unor imagini video cu un protestatar întins pe carosabil, lângă un taxi.

Protest BrailaFoto: Captura YouTube

"În data de 30.03.2021, în municipiul Brăila a avut loc un protest spontan în contextul pandemic la care au participat peste 100 de persoane, depăşind limita maximă permisă de actualele prevederi legale. Pe timpul manifestaţiei, mai multe persoane participante s-au manifestat violent faţă de forţele de ordine, în sensul că au aruncat cu pietre şi alte obiecte contondente atât în personal, cât şi în autospecialele de intervenţie. Deşi au fost somaţi să înceteze acţiunile agresive, aceştia au continuat să manifeste în acelaşi mod. În jurul orei 23:45, grupul de persoane violente a traversat în fugă intersecţia Căii Călăraşilor cu Bulevardul Independenţei şi s-a urcat în două taxiuri. Taxiurile au fost blocate de efectivele de Poliţie şi de un echipaj de jandarmi venit în sprijin. Manifestanţii violenţi au fost somaţi să coboare, dar aceştia au refuzat, fiind necesară extragerea lor. După extragere, aceste persoane au fost conduse la sediul Poliţiei pentru aplicarea măsurilor legale", se arată într-un comunicat al IJJ Brăila.

Jandarmeria Brăila mai arată că, "până în acest moment, niciun protestatar nu a necesitat îngrijiri medicale, toţi aflându-se la sediul Poliţiei Municipiului Brăila, unde urmează a fi aplicate măsurile legale".

"Pentru a verifica toate informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la acest incident, la nivel intern vor fi dispuse măsuri specifice", se menţionează în comunicatul IJJ Brăila.

Pe de altă parte, în urma imaginilor video apărute în spaţiul public, au fost demarate verificări de către poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila.

Astfel, a rezultat că la sediul Poliţiei Municipiului Brăila a fost condus de către jandarmi un grup de 19 tineri pentru a fi sancţionaţi în urma intervenţiei forţelor de ordine la manifestaţiile publice care au avut loc pe raza municipiului, precizează IPJ.

În sediul subunităţii, una dintre persoane a reclamat faptul că a avut o altercaţie cu un jandarm, solicitând să depună plângere penală.

Poliţiştii s-au sesizat pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, dosarul penal urmând a fi înaintat spre competentă soluţionare Parchetului Teritorial Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti, mai arată IPJ Brăila.

Peste 800 de persoane au protestat în stradă, marţi seară, împotriva restricţiilor impuse de autorităţi în context pandemic, fiind pentru a cincea zi consecutiv când au loc la Brăila manifestaţii pe acest subiect.

Protestatarii, în mare parte tineri şi adolescenţi, s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Brăila şi au pornit în marş pe Calea Călăraşilor, principala arteră a oraşului, protestând astfel faţă de noile restricţii ale autorităţilor centrale privind interzicerea circulaţiei după ora 20:00 în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori.

Manifestanţii au scandat 'Jos Guvernul', 'Libertate', Demisia', au făcut gălăgie cu vuvuzele şi au avut pancarte pe care se puteau citi mesaje precum 'Educaţia este baza societăţii! Deschideţi şcolile!', 'Vrem acces la spitale, de COVID nimeni nu moare!', 'Libertate te iubim, ori învingem ori murim!'.