Maria Coanda, în vârstă de 81 de ani și cu o afecțiune cardiacă, trebuia să fie vaccinată cu prioritate însă la trei luni după demararea campaniei de inoculare aceasta încă își așteaptă vaccinul în comuna Bujoreni din județul Vâlcea, relatează agenția Reuters.

Doua batrane din RomaniaFoto: etabeta1 / Alamy / Profimedia Images

Bătrâna afirmă că nu știe cum să se înscrie online pentru a fi vaccinată și că medicul de familie nu a contactat-o ca să o ajute.

Ea este doar una din persoanele vulnerabile despre care autoritățile afirmă că riscă să rămână pe dinafară deși campania de vaccinare prinde viteză.

„Dacă ei aduc vaccinul, îl vreau”, a afirmat Coanda în timp ce își făcea de lucru prin curte, agățând la uscat mai multe rufe.

Autoritățile afirmă că vaccinurile au ajuns acolo.

Însă mulți vârstnici nu știu să se înregistreze sau nu știu cum trebuie să o facă în contextul în care țara noastră se confruntă cu o criză a medicilor de familie în zonele rurale, scrie Reuters.

„Bolnavii cronici și vârstnici care nu-și pot bate la cap copiii sau medicul de familie pentru a-i pune pe lista de vaccinare sunt pierduți în deșert. Ei au o sticlă de apă dar nu o pot deschide”, a declarat sub condiția anonimității un expert în sănătate publică român pentru Reuters.

Agenția de presă amintește că România cheltuie cel mai puțin pe sănătate dintre statele membre ale Uniunii Europene și că unul din patru români nu are acces suficient la servicii de sănătate de bază, ceea ce plasează țara noastră pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul de decese cauzate de boli tratabile.

Reuters scrie că autoritățile au admis că există unele probleme însă că promit că vor exista suficiente vaccinuri pentru toți.

„Cu siguranță există o disparitate între zonele urbane și rurale...Vor exista zone în care vom face pași suplimentari”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu pentru agenție, adăugând că din luna aprilie vor exista unități de vaccinare mobile care vor fi trimise în zonele izolate și că medicii de familie vor putea să își vaccineze pacienții în cabinetele individuale.

Însă deocamdată oamenii de la țară încă așteaptă, scrie Reuters.

„În zonele rurale oamenii nu au mijloacele de a călători”, afirmă dr. Sorin Popa de la centrul de vaccinare din satul Botoroaga, Teleorman.

Acesta a relatat că majoritatea celor 900 de persoane inoculate aici nu au fost vârstnici din satele din jur ci că vasta majoritate au călătorit în jur de 75 de kilometri din București pentru a fi vaccinate.

O parte a acestora au fost relativ tineri, unii relatând că s-au înscris online pentru a se vaccina la țară pentru a evita listele de așteptare din capitală.

„Am vrut să o fac rapid”, a afirmat pentru Reuters Sebastian Munteanu, un IT-ist de 39 de ani din București.

Citește și: