Accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă "lumina de la capătul tunelului", în pofida celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19 care continuă să se răspândească prin Europa, a declarat duminică, într-o emisiune televizată, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, relatează AFP, conform Agerpres.

Foto:
  • "Avem acum 52 de uzine care lucrează 24 de ore din 24, şapte zile din şapte în Europa pentru a produce vaccinuri împotriva COVID-19.
  • (...) Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă şi a o atinge la jumătatea lunii iulie", a subliniat comisarul european, în emisiunea Grand jury difuzată pe posturile RTL-Le Figaro-LCI.

El a susţinut şi în cursul săptămânii trecute că Europa ar putea ajunge la imunitatea colectivă până în 14 iulie, aminteşte AFP.

  • "Lumina de la capătul tunelului se vede", a insistat comisarul european, care a mai apreciat că "mai e nevoie de câteva săptămâni pentru a limita propagarea virusului şi în acelaşi timp să se vaccineze foarte substanţial".

El a atenţionat că va trebui să se "treacă la o viteză superioară", asigurând însă în acelaşi timp că "acum ştim că este posibil să facem acest lucru" în plan industrial.

Comisarul european a reiterat poziţia Comisiei în ceea ce priveşte livrările de vaccin AstraZeneca, aflate în centrul unui diferend Londra-Bruxelles, spunând că "atât timp când AstraZeneca nu-şi îndeplineşte obligaţiile (faţă de UE), tot ce este produs pe teritoriul european este destinat europenilor". UE susppectează că laboratorul suedezo-britanic a avantajat Regatul Unit, în detrimentul blocului comunitar, menţionează France Presse.

Thierry Breton a mai susţinut, în acest context, că "britanicii sunt incapabili să-şi desfăşoare singuri politica de vaccinare" şi sunt "total dependenţi de UE", care au livrat Regatului Unit 20 de milioane de doze pentru a-i ajuta pe britanici, în timp ce Marea Britanie nu a produs "decât 10 milioane".

El a mai apreciat că guvernul lui Boris Johnson se confruntă cu o "problemă" de stocuri pentru administrarea celei de-a doua doze, explicând că, la fel ca în "fabula 'Greierele şi furnica', în loc să păstreze doza a doua, britanicii au preferat să o dea tuturor, fără rezerve".