Medicii implicați în programul de vaccinare anti-Covid din Marea Britanie se confruntă cu o dilemă: să arunce dozele de vaccin rămase sau să le folosească pe angajați cheie, dar care nu intră în etapa de vaccinare.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

În etapele de început ale programului de vaccinare, răspunsul era ușor, scrie The Guardian: angajații medicali mai tineri care erau pe lista de prioritate a guvernului, deși nu erau prevăzuți în prima etapă, întrucât rezidenții căminelor și angajații acestora erau prevăzuți în prima etapă, apoi vaccinarea continua în funcție de vârstă, de la cel mai bătrân la cel mai tânăr, până la vârstă de 50 de ani, și cu imunizarea angajaților din sănătate.

Dar acum aceștia au fost vaccinați, iar medicii se orientează către ofițeri de poliție, pompieri, șoferi de taxi, profesori, angajații supermarketurilor și familiile și prietenii acestora.

Alternativa este de neimaginat - aruncarea unor doze perfect viabile când milioane de oameni încă riscă să se îmbolnăvească de Covid.

Deși practica vaccinării persoanelor care nu sunt prinse în etapa actuală pentru a nu arunca doze este deopotrivă lăudată și criticată de liderii politici și șefii Serviciului Național De sănătate, un nou cod al tăcerii survolează în jurul programului de vaccinare.

”Nu poți să îmi spui numele”, a spus un doctor pentru Observer, ”sau în ce oraș sunt. Dacă faci asta, vom primi un email în care ni se va spune că nu ar trebui să facem asta. Dar nici nu avem voie să aruncăm vaccinuri”.

”Nu există un regulament”, a spus altul.

”Doar nu risipiți vaccinul... A fost destul de ușor la început, când ne concentram asupra vârstei de peste 70 de ani și apoi aveai persoane de 55 de ani. Zici: „ei, bine, oricum vor face vaccinul în două săptămâni”, a continuat el, ”dar, pe măsură ce începeți să coborâți pe listă, începe să devină controversată. ”