Medicul Simin Florescu, manager interimar al Spitalului ”Victor Babeş” din Capitală, afirmă că pentru realizarea unui test antigen pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 este nevoie de recoltare de probe, care nu poate fi făcută într-un spaţiu public, cum este farmacia. Reamintim că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, joi, că a fost creat cadrul legal pentru testarea rapidă antigen în farmacii, urmând să aibă loc discuţii cu reprezentanţi ai farmaciilor.

Teste rapide pentru depistarea coronavirusuluiFoto: Profimedia Images /Ed Jones/AFP
  • ”Asta este o problemă foarte spinoasă. Să faci un test necesită o recoltare de exudat nazal sau faringian, ori această recoltare nu poţi să o faci într-un loc public, unde sunt mulţi alţii.
  • Necesită ori condiţii de domiciliu propriu, unde eşti numai tu cu tine, ori recoltare, într-adevăr, într-o instituţie spitalicească sau într-un cabinet medical. A recolta într-o farmacie nu ştiu dacă este chiar cel mai potrivit lucru”, a afirmat Simin Florescu, duminică, la Digi 24, potrivit News.ro.

"O mare parte dintre pacienţii care se testează singuri la domiciliu şi ies pozitiv aleg să nu mai împărtăşească această informaţie cu nimeni"

Medicul a vorbit și despre testarea rapidă acasă, spunând că folosirea testelor antigen rapide este eficientă, însă pacienţii care se autotestează şi constată că au teste pozitive trebuie să anunţe medicul de familie.

Ea afirmă că unul dintre motivele pentru care oamenii ajung în stare gravă la spital este faptul că mulţi dintre cei care se testează acasă cu teste rapide nu declară boala şi ajung la spital în momentul în care aceasta se agravează.

  • ”Există acele teste rapide antigen care sunt foarte bune, sunt recomandate, testarea este recomandată, chiar şi autotestarea este recomandată cu condiţia ca î cazul unui rezultat pozitiv să fie anunţat medicul de familie, pacientul respectiv să fie ulterior trecut în reţea, în Direcţia de Sănătate Publică, ca fiind infectat şi cu toată metodologia de rigoare, cu supravegherea medicului de familie sau, dacă se agravează, cu supraveghere în spital, de la caz la caz. acest lucru nu se întâmplă.
  • Din păcate, o mare parte dintre pacienţii care se testează singuri la domiciliu şi ies pozitiv aleg să nu mai împărtăşească această informaţie cu nimeni (...) ca să nu fie izolaţi la domiciliu. Mulţi nu ar avea motive să ajungă în spital, ar fi suficient să ia legătura cu medicul de familie, nu trebuie neapărat să ajungă în spital”, susţine medicul.

Simin Florescu afirmă că situaţia cu care ne confruntăm în această perioadă este ”gravă”, că spitalul este ”colmatat” din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19, cu forme medii către severe sau critice şi, făcând o comparaţie cu sfârşitul anului trecut, a crescut gravitatea cazurilor.

Potrivit medicului, oamenii ajung în spital ”mai ales în momentul în care se sperie” pentru că nu mai pot respira cum trebuie, iar în astfel de cazuri este vorba despre mulţi pacienţi tineri.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, joi, că a fost creat cadrul legal pentru testarea rapidă antigen în farmacii, urmând să aibă loc discuţii cu reprezentanţi ai farmaciilor. Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România Răzvan Prisada afirmă că lansarea unui program de testare a populaţiei pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în această perioadă ar fi un lucru „ideal”, el subliniind importanţa unei astfel de măsuri mai ales prin prisma faptului că rezultatele pot fi centralizate.