Lista noilor restricții care intră în vigoare de duminică în România, în localitățile cu rata de infectare peste 4

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 28 martie 2021, 9:05 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus in Romania
Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia
Noile restricții decise de autoritățile din România în contextul celui de al treilea val al pandemiei de COVID-19 intră în vigoare duminică. Carantina de noapte se va aplica de la ora 20.00, față de 22.00, cât este acum, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile în care rata de infectare este peste 4. Tot în aceste localități, de la ora 18.00 vor fi închise magazinele și activităţile de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. În localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori depășește 7,5 aceste măsuri se aplică pe toată durata săptămânii.

Restricțiile care intră în vigoare de duminică, la nivel național, potrivit hotărârii adoptate joi de guvern:
 • În toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00—5,00, cu următoarele excepţii:

 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
 • b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
 • c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

 • În toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00—5,00, cu următoarele excepţii:

 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
 • b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
 • c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

 • În toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 27-28 martie, în intervalul orar 18,00—22,00 pentru deplasarea şi participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah şi, în perioada 3-4 aprilie, în intervalul orar 20,00—2,00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase.
 • Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00-21,00.
 • Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5,00—18,00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.
 • Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00—18,00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori.
 • Prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
 • Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori.
Descarcă documentele necesare pentru circulația în afara intervalului restricționat:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26318 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Hmmm.... (Duminică, 28 martie 2021, 9:22)

  paulbutoi [utilizator]

  Sigur nu e vorba de " documentele necesare
  pentru circulatia in intervalul restrictionat " ?
 • +5 (7 voturi)    
  Ar fi bine (Duminică, 28 martie 2021, 10:34)

  Eu123 [utilizator]

  Sau mai bine zis, necesar, sa existe o informare a populatiei din ficare judet/localitate cu privire la "incidența cumulată în ultimele 14 zile" asa cum este aceasta definita in hotararea emisa.Altfel, vom avea abuzuri din partea organelor abilitate cu mentinerea linistii si ordinii publice (Politie si/sau Jandarmerie)

  Daca oamenii nu sunt informati despre gradul de incidenta in localitatea fiecaruia, de unde sa stie ca au voie sau nu au voie sa iasa din casa la o anumita ora?

  Practic lipsa de informare oficiala ar da dreptul fiecaruia sa iasa din casa cand doreste, conform vechilor reglementari.

  Suplimentar, eu tot nu inteleg logica cu imbulzeala fortata in magazine, cu reducerea nr de garnituri de metrou in Bucuresti, cu raportarile nr de cazuri care nu tin cont de nr de testari.

  Daca avem aprox 5800 de cazuri la peste 37000 de teste inseamna ca stam mai bine decat atunci cand aveam aprox 2000 de cazuri la 14000 de teste.

  Asa ar trebui facuta raportarea, ori, o alta varianta, sa ne spuna cat este procentual vorbind nr de infectari raportat la nr de teste. Ca sa intelegem si noi ceva nu doar balbaiala unora.
  • +2 (4 voturi)    
   eu sincer nu mai inteleg nimic (Duminică, 28 martie 2021, 13:01)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Eu123

   Sunt intr-o localitate in carantina recent, ieri am mers pentru cumparaturile saptamanale la un hypermarket care e in afara localitatii carantinate.

   Din ce stiam nu este voie sa iesi din localitatea carantinata fara motive intemeiate, si am presupus ca este nevoie de o declaratie pe propria raspundere. Am cautat o astfel de declaratie, n-am gasit decat declaratii pentru intervalul 20-5 sau 22-5, nu am gasit o declaratie pentru 5-20.

   In plus, cumparaturile de produse de stricta necesitate nu erau pe lista de motive din acele declaratii (evident, din moment ce in intervalele specificate in declaratii magazinele nu sunt deschise). Ocazie cu care am renuntat, si am plecat la cumparaturi fara declaratie.

   La iesirea din localitate era o masina de politie, se uita cum ies oamenii din localitate, nu controla nimic. La intoarcere nici macar acea masina nu mai era.

   Cautand mai tarziu pe internet regulile exacte, am vazut pentru o alta localitate carantinata: "Intrarea sau ieşirea din zona carantinată este strict interzisă, cu excepţia căilor de acces deschise circulaţiei publice.". Deci, tehnic vorbind, iesirea nu este deloc deloc "strict interzisa", deoarece aparent poti iesi fara nicio restrictie pe "caile de acces deschise circulatiei publice".

   Bun, in general localitatile se carantinau la incidenta 6, si teoretic iesirea din localitati era "strict interzisa". Acum avem reguli noi, cu incidenta peste 7,5, care aparent sunt si mai putin stricte, fara nici-o restrictie in intervalul 5-20. Nu mai vorbim ca la incidenta intre 6 si si 6,5, se poate circula suplimentar si in intervalul 20-22 in timpul saptamanii.

   Daca carantinarea stricta se facea de la incidenta 9, sau in loc de 7,5 se punea un prag 5 pentru restrictii si in timpul saptamanii, poate aveau o logica aceste restrictii, aplicandu-se progresiv.

   Acum avem practic reguli care suprapun, se bat cap in cap, si nu au nicio logica. Alt exemplu: restrictionarea magazinelor la gramada, indiferent ce vand, e absurda.
 • 0 (0 voturi)    
  Si plimbatul cateilor dupa ora 20? (Duminică, 28 martie 2021, 16:10)

  StefanB52 [utilizator]

  Ce ne facem cu cateii care se cer afara pentru necesitati fiziologice dupa ora 20? Spunea Arafat in conferinta de presa ca n-ar fi nevoie de declaratie in jurul locuintei, dar n-am vazut niciunde scris despre asta. Si nici ce ar insemna "in jurul locuintei".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by