Germania a clasat vineri întreaga Franţă, inclusiv teritoriile de peste mări, ca zonă cu ''risc ridicat'' de infectare cu coronavirus, a anunţat Institutul german de boli infecţioase Robert Koch (RKI), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Coronavirus GermaniaFoto: JAN WOITAS / AFP / Profimedia

Includerea Franţei în această categorie implică în special controale cel puţin aleatorii la frontiere, iar majoritatea celor care vin din Franţa intră într-o perioadă de carantină la sosire şi trebuie să prezinte un test negativ de COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte.

Departamentul de frontieră din Mosella a fost până în prezent singurul teritoriu francez care a fost clasat de Germania ca zonă cu ''risc ridicat'' din cauza unei răspândiri extinse a tulpinelor de COVID-19.

Angela Merkel a anunţat joi seară că Germania se pregăteşte să claseze Franţa într-o zonă cu ''risc ridicat''. ''Când analizăm ratele de incidenţă, este pur şi simplu o necesitate (...), un proces practic automat'', a declarat cancelarul german la o conferinţă de presă la Berlin.

Ratele de incidenţă, care măsoară numărul de infecţii la 100.000 de locuitori în ultimele 7 zile, depăşesc în numeroase departamente franceze pragul de 200. Rata de incidenţă s-a situat vineri în Germania la aproximativ 119 ca medie naţională.

Întrebarea este acum dacă decizia germană va duce sau nu la stabilirea unor controale stricte la frontieră, aşa cum a făcut recent Germania cu Polonia şi înainte cu Republica Cehă şi Tirolul austriac.

Cancelarul a sugerat, totuşi, că Franţa ar putea beneficia de un tratament preferenţial, doar cu controale aleatorii şi nesistematice.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Clément Beaune, "negociază relaxarea termenilor (unei astfel de decizii) pentru a evita închiderea frontierei", au declarat surse din anturajul său.

Cu toate acestea, îngrijorarea de ambele părţi ale frontierei creşte. Deputaţi francezi şi germani au cerut joi să se ''convoace cât mai curând posibil (...) o reuniune extraordinară a Comitetului franco-german pentru cooperare transfrontalieră'', ca urmare a înăspririi avute în vedere a ''normelor restrictive în zona transfrontalieră dintre Franţa şi Germania''.