Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat vineri undă verde unei fabrici de producție a vaccinului AstraZeneca împotriva Covid-19 din Olanda, care se află în centrul unei dispute între Londra și UE, care se confruntă cu probleme de livrare, relatează AFP.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Eliano Imperato / AFP / Profimedia

EMA a spus într-un comunicat că a aprobat, de asemenea, și o fabrică de producere a vaccinului Pfizer / BioNTech în Marburg, Germania și un amplasament de fabricare a vaccinului Moderna în Elveția.

„A fost aprobat un nou amplasament de producție pentru producerea ingredientului activ din vaccinul AstraZeneca COVID-19”, a declarat EMA, cu sediul în Amsterdam.

„Fabrica Halix este situată în Leiden, Olanda și va aduce numărul total de fabrici autorizate pentru producerea substanței active a vaccinului la patru”, a adăugat ea.

Fabrica Halix, situată în orașul olandez Leiden și care produce doze AstraZeneca, face în prezent obiectul unor discuții între Uniunea Europeană și Regatul Unit cu privire la furnizarea de vaccinuri.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat joi că laboratorul suedez-britanic AstraZeneca, care a livrat celor douăzeci și șapte doar 30 din cele 120 de milioane de doze promise în primul trimestru, „va trebui să recupereze întârzierea” și să-și onoreze contractul înainte de a putea exporta în afara continentului.

Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a salutat decizia „rapidă” a EMA privind uzina Halix, spunând că aceasta ar însemna că vaccinurile suplimentare vor fi livrate în câteva zile.

"Ne așteptăm acum ca vaccinurile produse de această fabrică să fie livrate către statele membre ale UE în următoarele zile ca parte a obligației contractuale și a angajamentului AstraZeneca față de cetățenii europeni", a spus ea.

Unele țări din UE au fost „grav afectate de reducerea dezamăgitoare a livrărilor de vaccin AstraZeneca”, a spus Kyriakides.

Unda verde acordată fabricii din Marburg va permite accelerarea „producției și a livrărilor așteptate din contractul suplimentar încheiat cu BioNtech / Pfizer”, potrivit comisarului.

„Aceasta este o veste foarte bună”, a spus ea.

Citește și:

Ursula von der Leyen: AstraZeneca trebuie să livreze dozele promise / Macron: Acesta este sfârșitul naivității UE