Guvernul a decis joi modificarea formulei de calcul pentru rata de infectare din fiecare localitate, iar anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu, care a ținut să îi "liniștească" pe români că nu are "nicio implicaţie reală" faptul că până acum a fost folosită o altă formulă de calcul. Vlad Voiculescu, care cu o zi în urmă susținea că înainte de alegeri au fost făcute "artificii” în privința calculării acestui indice, a spus și el, în același briefing cu premierul, că "diferenţa" dintre cele două moduri de calcul nu este fenomenală, dar "întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri".

HotNews.roFoto: Hotnews

Noua formulă de calcul a ratei de infectare, potrivit hotărârii adoptate joi seară de către guvern:

  • "Prin <> se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date".

Premierul Florin Cîțu a ținut să îi "liniștească" pe români că nu are "nicio implicaţie reală" faptul că până acum a fost folosită o altă formulă de calcul.

  • "Am văzut şi în spaţiul public şi această hotărâre a CNSU modifică o formulă de calcul. Eu am cerut o informare de la CNCCI şi de la INSP să văd un calcul alternativ pentru cele două formule.
  • Ideea este că cele două formule nu au implicaţii reale semnificative, doar că discutăm de un decalaj de trei zile, nu este nimic semnificativ, dar pentru acurateţe poate că este mai bine să le folosim.
  • Vreau să-i liniştesc pe oameni că nu au avut niciun fel de implicaţii reale faptul că anul trecut a fost folosită altă formulă. Acum e altă formulă, evoluăm şi în funcţie de asta avem nevoie de informaţii mai multe şi putem să updatăm şi formulele pe care le folosim", a spus Cîţu.

Voiculescu: Diferenţa nu este fenomenală

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus și el, în același briefing cu premierul, că "diferenţa" dintre cele două moduri de calcul nu este fenomenală, dar "întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri".

  • "E foarte simplu modul de calcul al incidenţei. Este, de asemenea, la 14 zile, de asta indicatorul se numeşte <>, doar că ne uităm la 14 zile începând cu a treia zi în urmă şi asta pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate, respectiv alocate.
  • Durează întotdeauna 48 de ore, cu aproximaţie, ca aceste teste să fie finalizate, respectiv alocate către un judeţ sau altul. E atât de simplu!
  • Iar diferenţa, aşa cum cred că am explicat şi eu pe contul meu de Facebook, ieri, a explicat şi domnul premier astăzi, diferenţa nu este fenomenală, diferenţa este una care, da, întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri, poate să facă lucrul ăsta dacă trendul este crescător, dar nu în mod fundamental.
  • Dacă ne uităm la săptămâna aceasta, diferenţa este cam de două zile", a declarat Vlad Voiculescu.

Marți seară, liderul PNL București, Violeta Alexandru, a postat, pe Facebook, un mesaj în care spunea că "afirmațiile oficiale/politice gen <> nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea".

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat și i-a răspuns, tot pe Facebook, afirmând că încrederea se construiește doar spunând adevărul. El a reclamat "felul inovativ" și “artificiile” făcute înainte de alegeri privind calcularea cifrelor oficiale legate de pandemie.

  • "Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere și vom reuși doar dacă spunem mereu adevărul. Felul “inovativ” în care a fost calculată incidența înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare:
  • 1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare - nicăieri în Europa nu s-a mai procedat așa;
  • 2) din calculul incidenței la 14 zile au fost “pierdute” vreo două zile.
  • Astea sunt “artificiile” de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere și mai mult decât atât.
  • Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situații de genul ăsta. Altfel ne furăm singuri căciula mințindu-ne frumos.
  • Bănuiesc că nu știai despre “inovațiile” de mai sus. Asta poate îți lămurește de ce am spus zilele trecute că “cifrele sunt altele”", a scris ministrul Sănătății.

Miercuri după-amiază, Vlad Voiculescu, a revenit cu un nou mesaj pe Facebook în care spunea că "nu e nimic dramatic în neregulă" cu felul în care fusese calculată înainte rata de infectare:

  • "O discuție civilizată e o discuție civilizată și atât, fie că e în persoană, pe Facebook sau în orice altă formă de comunicare. Nu este, deci, nici un “scandal” între doamna Violeta Alexandru și mine pe tema calculării unui indicator.
  • Este vorba despre o postare și un comentariu despre două moduri diferite de calcul. Ce vă pot asigura este că modul actual de calcul este adevcat momentului în care ne aflăm și că nu e nimic dramatic în neregulă cu felul în care fusese calculat înainte. Un indicator este un indicator, e bine în general să judecăm acțiunile.
  • Ca să punem lucrurile în context: nu există două guverne în lumea asta care să fi gestionat pandemia la fel. Mai mult, nu există un singur guvern care să fi gestionat pandemia cu aceleași instrumente și cu același succes de când a început și până astăzi. Unele lucruri se îmbunătățesc pe parcurs. Asta facem și noi, în mod transparent: discutăm, aducem argumente, analizăm si îmbunătățim ce e de îmbunătățit".

Noul mesaj al lui Vlad Voiculescu a venit după reacția președinteli Klaus Iohannis, care a spus că nu a măsluit nimeni aceste cifre nici înainte de alegeri, nici după și nici acum și că sunt formule de calcul ușor diferite. El a atras atenția că aceste discuții pe formula de calcul nu opresc pandemia sau suferința unui pacient, iar prioritățile momentului sunt altele: creșterea numărului de paturi la ATI și "să fim proactivi pentru ca spitalele să facă faţă acestui val trei".