Potrivit raportului de activitate pe care ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, l-a prezentat premierului, o măsură "în lucru" este reprezentată de posibilitatea efectuării testelor antigen rapide în farmacii de către personalul calificat al acestora.

„În perioada următoare, și chiar mâine (vineri – n.r.), avem discuții la Ministerul Sănătății cu reprezentanți ai farmaciilor, pentru ca testarea rapidă antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge către testare în masă, testarea oricui care are această nevoie sau dorință, ea se va putea face la un preț foarte scăzut, negocierile sunt în curs. Avem de astăzi, după ce OUG va apărea în Monitorul Oficial, și baza legală pentru lucrul acesta. E un pas extrem de important”, a spus Vlad Voiculescu.
"Pentru creșterea accesibilității populației la testare, testare corectă se face de către personal medical, raportare corectă și eliberare a unor indicații de conduită medicală adecvate persoanelor testate", sunt avantajele urmărite de Vlad Voiculescu.
Testele rapide antigen pentru diagnosticul COVID-19 nu pot fi vândute în farmaciile din România, deoarece sunt teste pentru uz profesional, iar "atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise", anunță Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
În schimb, testele rapide vor putea fi comercializate în continuare online, deoarece nu există prevederi legale care să interzică această practică, dar Agenția Medicamentului recomandă ca ele să fie vândute în mediul online numai cu precizarea că sunt "doar pentru uz profesional".
Comisia Europeană adoptase miercuri o recomandare privind utilizarea testelor antigenice rapide pentru diagnosticarea COVID-19 și punea la dispoziție orientări privind modul de alegere a testelor antigenice rapide, situațiile în care sunt adecvate și cine ar trebui să le efectueze.
"Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte.Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat", arată Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
La capitolul planuri, ministrul Sănătății menționează un ordin de ministru aflat în transparență, promițând "acordarea de asistență spitalicească de cea mai bună calitate pacienților cu COVID-19, optimizând utilizarea resurselor disponibile".
Plan de acțiune diagnostic-testare:
- Creșterea capacității de testare prin introducerea testelor rapide în farmacii și disponibilitate la medicii de familie, spitale, UPU;
- Testarea cu teste antigen rapide în școli (conform metodologiei naționale în vigoare);
- Asigurarea disponibilității testării PCR;
- Elaborarea unui protocol de colaborare MTS-MS pentru desfășurarea în condiții de siguranță epidemiologică a activităților sportive;
- Campanie de informare a populației referitoare la testarea la timp, supravegherea medicală, prezentare la medic în prezența criteriilor de agravare;
- Program de informare a populației referitoare la evitarea automedicatiei sau a exceselor de terapie în infecția COVID-19;
- Implementarea unui sistem de raportare a testelor rapide pentru toate unitățile medicale și a celor care urmează să devină operaționale (farmacii, medici de familie).