Premierul croat, ministrul sănătăţii şi preşedintele parlamentului de la Zagreb s-au vaccinat miercuri cu vaccinul AstraZeneca în faţa camerelor de televiziune, pentru a inspira încredere populaţiei faţă de acest vaccin anti-Covid ce a stârnit unele preocupări privind siguranţa după semnalarea unor cazuri de tromboză suspecte.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

„Cred că prin acest mesaj i-am încurajat pe ceilalţi cetăţeni să ne urmeze paşii pentru a pune capăt acestei epidemii şi a reveni la o viaţă normală”, a declarat după vaccinare ministrul croat al sănătăţii, Vili Beros, potrivit agenţiei EFE, citate de Agerpres.

Croaţia nu a suspendat deloc administrarea vaccinului AstraZeneca, spre deosebire de circa 20 de ţări europene care au luat o asemenea decizie după semnalarea unor cazuri de tromboembolii, câteva soldate cu decese, la persoane vaccinate cu acest ser.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a stabilit în urma analizei proprii că vaccinul AstraZeneca este „sigur şi eficace” în combaterea Covid-19, deşi a admis că nu poate exclude definitiv o posibilă legătură între acest vaccin şi foarte puţinele cazuri de tulburări de coagulare a sângelui.

Circa jumătate dintre cetăţenii croaţi nu doresc să se vaccineze cu acest ser, conform estimării unei asociaţii a medicilor de familie.