Cancelarul german Angela Merkel a anunțat renunțarea la planul de înăsprire a restricțiilor în perioada Paștelui convenit în urmă cu o zi pentru a aduce sub control al treilea val al pandemiei de COVID-19, relatează Reuters și Deutsche Welle.

Angela MerkelFoto: FRANCOIS LENOIR/AFP/ Profimedia Images

Merkel a renunțat la înăsprirea măsurilor antiepidemice după ce planul a fost amplu criticat de publicul german și inclusiv de membri ai cabinetului său.

„Sunt uimit că există sugestii ca bisericile să evite slujbele, mai ales de Paşte", a declarat ministrul german de Interne, Horst Seehofer, citat de revista Bild.

Opoziţia şi reprezentanţi ai Bisericii Catolice şi ai Bisericii Evanghelice criticaseră la rândul lor planul guvernului federal şi al guvernelor landurilor regionale.

Merkel și cei 16 lideri ai landurilor germane conveniseră după o discuție de 11 ore care s-a întins până în primele ore ale zilei de marți să le ceară germanilor să rămână în locuințe timp de 5 zile în perioada sărbătorilor de paște, declarând 1 și 3 aprilie „zile de odihnă” suplimentare.

Noile restricții ar fi inclus închiderea tuturor magazinelor cu excepția celor esențiale timp de 4 din cele 5 zile și anularea serviciilor religioase.

„Ideea unei închideri de Paște a fost redactată cu cele mai bune intenții. Trebuie să oprim urgent și inversăm al treilea val al pandemiei”, a declarat Merkel miercuri.

Aceasta a admis însă că măsurile decise nu puteau fi implementate atât de rapid și și-a cerut scuze pentru incertitudinile pe care anunțul le-a cauzat germanilor.

„Această greșeală este doar a mea”, a declarat cancelarul german.

Comentariile de miercuri ale lui Merkel au venit în contextul frustrării în creștere a germanilor față de guvernul acesteia din cauza desfășurării lente a campaniei de vaccinare și a măsurilor de carantină în vigoare din iarna anului trecut.

REFERINȚĂ: