Premierul britanic Boris Johnson a recunoscut că își dorește să fi făcut multe lucruri diferit pentru a combate pandemia de Covid în timp ce Regatul Unit marchează un an de la primul lockdown și amintește că 126.000 de oameni au murit până acum, relatează The Guardian.

Boris Johnson s-a vaccinatFoto: Captura YouTube

La o conferință de presă din Downing Street, medicul șef al Angliei, Prof. Chris Whitty, a recunoscut, de asemenea, că țara a suferit „un rezultat nepotrivit”, dar premierul a refuzat din nou să se angajeze într-o anchetă publică pentru a examina deciziile luate de guvern pe parcursul anului trecut.

Respingând cererile de anchetă, el a spus că lecțiile vor fi învățate la momentul potrivit.

Whitty a spus că „va exista cu siguranță un alt val” de cazuri Covid în ciuda programului de vaccinare.

Johnson a spus că el crede că o eroare esențială a fost eșecul de a aprecia modul în care boala se poate răspândi asimptomatic, în timp ce consilierul său științific Patrick Vallance a declarat că lipsa capacității de testare și a datelor înseamnă că guvernul a pierdut controlul asupra monitorizării răspândirii virusului.

”Cred că, retrospectiv, probabil sunt multe lucruri pe care ne-am dori să le fi știut și multe lucruri pe care ne-am dori să le fi făcut diferit la vremea respectivă, pentru că luptam împotriva unei boli noi în circumstanțe foarte diferite de ce și-ar fi imaginat orice alt guvern anterior”, a spus Johnson.

Deși dovezile transmiterii asimptomatice au devenit cunoscute publicului abia în martie 2020, dovezile preliminare erau prezentate guvernului de la sfârșitul lunii ianuarie.