Cazurile de reinfectare cu Covid-19 au cunoscut un avans sensibil în Cehia, a anunțat marți Institutul național de sănătate publică, în această țară care afișează în prezent cea mai mare rată de mortalitate pe cap de locuitor din lume, scrie AFP.

Coronavirus CehiaFoto: CTK / Alamy / Profimedia

Numărul de cazuri de reinfectare detectate de la începutul pandemiei a crescut puternic, la 1.400, la data de 28 februarie, în condițiile în care doar 158 de cazuri fuseseră inventariate la sfârșitul lui ianuarie și 56 la sfârșitul anului 2020, potrivit datelor institutului.

Cehia, cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat de la începutul pandemiei peste 25.000 de decese legate de Covid-19 și aproape 1,5 milioane de cazuri.

Rata mortalității este cea mai ridicată din lume și numărul de cazuri raportat la populație este al doilea cel mai mare, potrivit calculelor efectuate de AFP pe baza datelor din ultimele 14 zile.

Țara a reușit să controleze foarte bine primul val al pandemiei, în primăvara anului trecut, dar a început să se confrunte cu probleme din vara trecută.

Potrivit institutului de sănătate publică, între cele două infectări suferite de o persoană a trecut un interval cuprins între 68 și 359 de zile, cu o cifră medie de 142 de zile. Vârsta medie a persoanelor reinfectate este de 42 de ani.

În fața acestor date, Institutul a precizat că va continua să recomande persoanelor care au avut deja Covid-19 să se vaccineze, dar după "un anumit interval".

Un studiu danez recent publicat în revista științifică The Lancet arată că o primă infectare cu Covid-19 protejează probabil în proporție de 80% persoanele sub 65 de ani împotriva unei reinfectări, dar oamenii mai în vârstă prezintă un risc mai ridicat de a fi infectați a doua oară.