Pfizer Inc a început faza preliminară a testării în SUA a unui medicament antiviral anti-Covid-19 care se administrează pe cale orală care ar putea fi prescris pacienților la primele semne de infectare, a spus marți compania, relatează Reuters.

PfizerFoto: Marta Fernández Jara / ContactoPhoto / Profimedia

Producătorul de medicamente, care a dezvoltat primul vaccin anti-Covid autorizat în SUA și UE cu grupul BioNTech, a spus că posibilul medicament antiviral a arătat activitate puternică împotriva SARS-CoV-2, virusul care produce Covid-19, în testele de laborator.

Candidatul Pfizer, denumit PF-07321332, este un inhibitor de protează care împiedică replicarea virusului în celule.

Inhibitorii de protează au fost eficienți în tratarea altor agenți patogeni virali precum HIV și virusul hepatitei C, atât singuri, cât și în combinație cu alte antivirale, a spus compania.

Pfizer crede că această clasă de molecule poate oferi tratamente bine tolerate împotriva COVID-19, deoarece tratamentele comercializate în prezent care funcționează pe aceleași linii nu au raportat probleme de siguranță.

Compania studiază, de asemenea, un candidat antiviral administrat intravenos într-o testare aflată în stadiu incipient la pacienții spitalizați cu COVID-19.

„Împreună, cei doi (candidați administrați pe cale orală și intravenoasă) au potențialul de a crea o paradigmă de tratament care să completeze vaccinarea în cazurile în care boala totuși apare”, a declarat medicul-șef Pfizer Mikael Dolsten.

Candidatul Pfizer se află în spatele altor două terapii antivirale orale, care se află în stadii intermediare - primul fiind dezvoltat de rivala Merck & Co cu Ridgeback Bio și un al doilea de la Roche Holding și Atea Pharmaceuticals.

Remdesivirul de la Gilead Sciences este în prezent singurul medicament aprobat de SUA pentru tratamentul COVID-19.

FDA a acordat o autorizație de urgență pentru terapiile intravenoase de la Eli Lilly - bamlanivimab singur și în combinație cu etesevimab și o terapie combinată de la Regeneron.