Direcţia de Sănătate Publică Prahova va face "o evaluare” după ce două persoane, soţ şi soţie, au murit la scurt timp de la vaccinare, infectate cu virusul SARS-CoV-2, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia
  • "Datele preliminare pe care le am - şi am şi vorbit şi pentru această situaţie cu doamna director de la DSP Prahova, urmează să facă o evaluare - însă datele preliminare arată că într-adevăr cele două persoane, din păcate, au fost diagnosticate cu COVID-19, cu o formă severă care a evoluat nefavorabil.
  • S-a mai discutat despre vaccinarea la persoanele care sunt fie în perioada de incubaţie, fie cu infecţia asimptomatică SARS-CoV-2, în niciun caz nu creşte riscul de evoluţie nefavorabilă, vaccinarea nu influenţează cursul evoluţiei naturale a bolii”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, întrebat despre acest caz, potrivit News.ro.

Medicul a precizat şi care sunt situaţiile în care persoanele programate şi care se prezintă la centrele de vaccinare nu primesc serul anti-COVID.

  • "Sunt situaţii foarte bine definite, şi anume când o persoană este găsită cu febră la triajul medical, nu este vaccinată, deci o stare acută febrilă contraindică temporar vaccinarea.
  • De asemenea, o boală cronică decompensată poate la momentul vaccinării, un pacient care se prezintă cu semne de insuficienţă respiratorie sau semne de insuficienţă cardiacă agravată.
  • Sunt condiţii care impun temporizarea deciziei de vaccinare şi, de asemenea, identificarea unui istoric alergic care ar creşte riscul ca persoana respectivă să dezvolte o reacţie alergică după vaccinare, şi aici mă refer la reacţii alergice majore” a explicat el.

Şi Prefectura Prahova a anunţat că prefectul a solicitat DSP "demararea, în regim de urgenţă, a unei anchete” cu privire la acest caz.

Presa locală a relatat cazul a doi soţi care au fost imunizaţi cu câte o doză de vaccin şi care au murit din cauza unei forme severe de COVD-19, sursa citată menţionând că fiica celor doi este în stare gravă, după ce şi ea a fost infectată.

Date neoficiale arată că unul dintre soţi primise serul Pfizer, celălalt fusese vaccinat cu AstraZeneca, fiecare cu prima doză.