Începînd cu data de 1 aprilie, fiecare centru de vaccinare va avea afișat tipul de vaccin în platforma de programare, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. De asemenea, în platformă va fi disponibilă și o estimare a timpului până la vaccinare pentru persoanele aflate pe lista de așteptare, mai spune Valeriu Gheorghiță. Capacitatea de vaccinare ar urma să crească cu 50% în fiecare cabinet în luna aprilie și, de asemenea, vor fi deschise noi centre de vaccinare. În plus, de la finalul lunii aprilie, vaccinarea ar urma să înceapă și în cabinetele medicilor de familie.

Valeriu GheorghitaFoto: Agerpres

Continuarea raportării și monitorizării tuturor reacțiilor adverse la vaccinurile împotriva COVID-19 este foarte importantă, iar link-ul pentru raportarea reacțiilor adverse este disponibil pe site-ul rovaccinare, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Peste 775.200 de persoane sunt înscrise în acest moment pe listele de așteptare din platforma de programare, iar 41.325 de persoane dintre cele înscrise pe listele de așteptare au fost programate la vaccinare. Cele mai multe persoane înscrise pe lista de așteptare sunt în București, Cluj și județul Prahova. Peste 90.000 de persoane au fost notificate prin SMS și au la dispoziție 24 de ore pentru a confirma programarea la vaccinare.

În momentul acesta mai sunt 3 țări - Danemarca, Finlanda și Norvegia - care au menținut, temporar, suspendarea vaccinării cu vaccinul Astra Zeneca, mai spune medicul Valeriu Gheorghiță.

Începând din luna aprilie, o altă noutate a campaniei de vaccinare este aceea că vor fi disponibile centre mobile de vaccinare, în zonele cu rată ridicată de infectare.

De asemenea, medicii de familie vor fi și ei implicați în campania de vaccinare. Cel mai probabil de la finalul lunii aprilie, vaccinarea se va putea face și în cabinetul medicului de familie, cu programare direct la cabinet, fără programare în platforma de programare, afirmă Valeriu Gheorghiță. În cabinetele medicilor de familie ar urma să fie folosite vaccin Johnson&Johnson și AstraZeneca.

1,7 milioane de români s-au vaccinat până acum, de la debutul campaniei, potrivit medicului Valeriu Gheorghiță.

Ritmul campaniei de vaccinare ar urma să crească semnificativ de la mijlocul lunii aprilie, spune Valeriu Gheorghiță.

145.000 de angajați din învățământ sunt vaccinați - peste 40%.

32.271 de persoane s-au vaccinat în centrele MAI, ceea ce înseamnă mai puțin de 2% dintre cei vaccinați la nivel național.

8.912 reacții adverse au fost raportate până acum. Rata de raportare este de 3,4 la 1.000 de doze de vaccin.

România a primit în total până acum 3.622.689 de doze de vaccin, dintre care peste 2,5 milioane au fost distribuite către centrele de vaccinare. 5.074 de doze, reprezentând 0,2% din totalul dozelor utilizate, au fost irosite din cauza transportului sau depozitării necorespunzătoare, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotria COVID-19.

Persoanele vaccinate cu ambele doze, care au împlinit 10 zile de la vaccinarea cu cea de-a doua doză de vaccin, ar putea fi exceptate de la eventuala carantinare, spune medicul Valeriu Gheorghiță.

Calendarul livrărilor - ce vaccinuri vin în perioada următoare:

Luna martie:

  • 345.000 de doze recepționate de la Pfizer pentru această saptămână + un supliment de 120.000 de doze.
  • la fel și următoarea săptămână - 345.000 de doze de vaccin Pfizer + un supliment de 120.000 de doze.
  • 162.000 de doze de vaccin Moderna
  • Astra Zeneca - peste 40.000 de doze în ultima săptămână din martie.
  • Total luna martie: 2,2 milioane de doze

Luna aprilie:

  • Aproximativ 2 milioane de doze de vaccin Pfizer
  • Minimum 242.000 de doze de vaccin Moderna
  • Astra Zeneca - aproximativ 879.000 de doze
  • Johnson&Johnson - în jur de 100.000 de doze
  • Total luna aprilie: peste 3 milioane de doze