Pierderea auzului și alte probleme auditive sunt puternic asociate cu Covid-19, conform unui studiu al Universității din Manchester și al Centrului de Cercetări Biomedicale. Cercetătorii estimează că 7,6% dintre persoanele care au fost infectate cu coronavirus suferă de pierderea auzului, în timp ce 14,8% suferă de tinitus (țiuitul urechilor), scrie Sky News.

Particule de coronavirus (cu galben)Foto: Handout / AFP / Profimedia

De asemenea, cercetătorii au descoperit că 7,2% dintre persoanele care au avut Covid suferă de vertij (amețeală), după ce au compilat date din 24 de studii care au identificat o asociere între coronavirus și probleme auditive și ale sistemului vestibular.

Sistemul vestibular include părți ale urechii interne și ale creierului care procesează informațiile implicate în controlul echilibrului și al mișcărilor ochilor.

Rezultatele cercetării au fost publicate în International Journal of Audiology, potrivit EurekAlert.

“Dacă este corect că între 7% și 15% dintre persoanele infectate cu coronavirus prezintă aceste simptome, este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios”, a declarat pentru Sky News profesorul Kevin Munro, directorul Centrului pentru Audiologie din Manchester.

Nu se știe de ce Covid-19 provoacă aceste probleme, iar cercetătorii cred că mai mulți oameni au fost afectați.

”Există unii oameni care spun că simptomele sunt în curs de desfășurare. Există alții care spun că se pare că au avut loc pentru puțin timp, așa că există o mulțime de necunoscute în acest moment", a spus prof. Munro.

Paul Johnson, în vârstă de 53 de ani, a fost internat în spital în decembrie cu coronavirus și de atunci el are tinitus. „Este un fluier persistent, foarte puternic, pe care îl auzi”, a spus el pentru Sky News.