Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a sfătuit luni împotriva utilizării medicamentului antiparazitar ivermectină pentru prevenirea sau tratamentul coronavirusului în afara studiilor clinice controlate, relatează AFP.

IvermectinaFoto: Profimedia Images

EMA "a concluzionat că datele disponibile nu susţin utilizarea acestui medicament pentru tratarea COVID-19 în afara studiilor clinice", a declarat agenţia cu sediul în Amsterdam într-un comunicat.

"Sunt necesare studii suplimentare pentru a trage concluzii cu privire la eficacitatea şi siguranţa produsului în prevenirea şi tratarea COVID-19", a adăugat EMA, potrivit Agerpres.

Eficacitatea Ivermectinei împotriva coronavirusului, prezentată uneori pe reţelele sociale ca un remediu "miraculos", nu a fost dovedită ştiinţific, susţine EMA.

Utilizarea acestui medicament ca tratament împotriva COVID-19 nu este, de asemenea, autorizată în Uniunea Europeană, iar EMA nu a primit "nicio cerere pentru o astfel de utilizare", a declarat autoritatea de reglementare europeană.

"Studiile de laborator au arătat că Ivermectina poate bloca replicarea SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19), dar la concentraţii mult mai mari decât cele obţinute cu dozele autorizate în prezent", a explicat EMA.

Prin urmare, efectele adverse şi posibila toxicitate nu pot fi excluse la aceste doze, a adăugat agenţia.