Uniunea Europeană nu are nevoie de vaccinul anti-Covid rusesc Sputnik V și poate atinge imunitate în masă în toate statele membre folosind producția din blocul comunitar, a declarat duminică Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, potrivit Euractiv.

Thierry Breton, comisarul pentru piața UE, este responsabil și de industria de apărareFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Declarația lui Breton vine în contextul în care Comisia Europeană s-a confruntat cu critici puternice legate de livrările insuficiente de vaccinuri anti-Covid într-o perioadă în care noile variante ale coronavirusului duc din nou la creșterea numărului de noi infecții.

„Absolut nu avem nevoie de Sputnik”, a declarat Breton, care conduce și echipa Comisiei Europene însărcinată cu coordonarea livrărilor de vaccinuri.

„În prezent avem în mod clar capacitatea de a livra între 300 și 350 de milioane de doze până la sfârșitul lui iunie și prin urmare până în 14 iulie...avem posibilitatea de a atinge imunitate pe întregul continent”, a declarat acesta.

Breton a făcut comentariile în timpul unui interviu acordat televiziunii franceze TF1, făcând referire la data de 14 iulie întrucât aceasta este ziua națională a Franței.

Comisarul european și-a reiterat de asemenea afirmațiile anterioare potrivit cărora UE ar trebui să ajute Rusia cu producția Sputnik V dacă este nevoie dar că prioritari ar trebui să fie alți europeni.

„Dozele sunt aici, acum persoanele trebuie să accepte vaccinarea și că avem resursele logistice pentru a face acest lucru”, a mai afirmat Breton.

Producătorul Sputnik V, fondul suveran rus (RDIF), l-a acuzat pe Breton în mai multe postări pe Twitter că este „clar părtinitor” împotriva vaccinului rusesc.

„Europenii vor o alegere privind vaccinuri sigure și eficiente, pe care până acum nu ați reușit să le furnizați”, au scris reprezentanții RDIF pe pagina oficială de Twitter a Sputnik V.

„Dacă aceasta este poziția oficială a UE, vă rugăm să ne informați că nu există niciun motiv pentru a urmări aprobarea EMA (n.r. Agenției Europene pentru Medicamente) din cauza părtinirii tale politice. Vom continua să salvăm vieți în alte țări”, afirma o altă postare de pe pagina Sputnik V.

Citește și: