Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bacău a stabilit, duminică, o serie de noi restricţii pentru municipiul Bacău, după ce indicele de infectare pe ultimele 14 zile a depăşit pragul de 3 la mia de locuitori, informează Agerpres.

Spital coronavirusFoto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

Primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, a anunţat că vor fi suspendate activităţile din interiorul cafenelelor, barurilor şi restaurantelor, dar elevii vor merge în continuare la şcoală, în format fizic.

"Ce înseamnă această decizie: barurile, cafenelele şi restaurantele se închid la interior, se opresc spectacolele şi teatrele. Elevii vor merge la şcoală în acelaşi format fizic, vinerea viitoare urmând să se facă o nouă evaluare pentru elevii din anii terminali. Aceasta este o decizie luată la nivel central, acestea sunt standardele naţionale, nu este o decizie pe care să o luăm pe plan local. Aceasta este formula care se aplică în toate localităţile în care se depăşeşte acest procent de infectare", a scris pe Facebook primarul municipiului Bacău.

Edilul a transmis către locuitorii oraşului şi un mesaj de speranţă în lupta cu pandemia de Covid-19.

"Aş vrea să nu pierdem din vedere şi lucrurile pozitive care ne dau speranţă. România este pe primele locuri în Uniunea Europeană la procent din populaţie vaccinată. Am reuşit împreună să vaccinăm un procent mai mare de persoane decât au reuşit ţări mult mai dezvoltate decât noi, precum Germania, Italia, Belgia, Spania. România a fost şi este una dintre ţările campioane din Uniunea Europeană. (...) Pe măsură ce se va înainta cu vaccinarea şi la noi, procentul celor îmbolnăviţi va scădea, va dispărea presiunea de pe secţiile ATI şi viaţa va reveni la normal. De aceea, le cer băcăuanilor să-şi păstreze speranţa, în curând lucrurile vor fi bune pentru toată lumea", a mai scris Lucian Daniel Stanciu Viziteu.

Primarul a subliniat că este alături de industria locală, în special de cea din domeniul ospitalităţii.

"Aş dori să transmit un mesaj şi pentru industria locală, în special pentru cei care sunt loviţi cel mai puternic, adică pentru industria ospitalităţii. Suntem alături de voi şi vom lucra împreună pentru a depăşi cât mai repede această perioadă", a precizat edilul.

Municipiul Bacău are, duminică, o incidenţă a cazurilor Covid-19 pe ultimele 14 zile de de 3,12 la mia de locuitori.