Premierul grec Kyriakos Mitsotakis este gata să rechiziționeze doctori din sectorul privat pentru a ajuta sistemul public în combaterea pandemiei de Covid-19, a declarat acesta duminică, potrivit Reuters.

Ambulante coronavirus in GreciaFoto: Marios Lolos / Xinhua News / Profimedia

”Dacă va fi nevoie de folosirea instrumentului constituțional suprem, rechiziționarea serviciilor (unei categorii) de personal, nu voi ezita să o fac”, a spus Mitsotakis într-un interviu pentru To Vima.

În condițiile în care spitalele publice din Grecia sunt copleșite de creșterea numărului de infecții cu coronavirus, iar secțiile de terapie intensivă rămân fără paturi, guvernul a făcut apel la medicii din sectorul privat, spunând că este nevoie de ajutorul a 200 dintre ei.

Până acum, doar 55 de doctori au răspuns la apel, potrivit televiziunii publice ERT.

”Nu pot să cred că acești colegi ai mei care au depus jurământul lui Hipocrate nu vor să vină să ajute acești oameni în bătălia lor (contra Covid-19)”, a declarat sâmbătă ministrul sănătății, Vassilis Kikilias, și el medic, în fața unui spital de stat.

Sâmbătă, autoritățile elene au raportat 2.535 de infecții noi cu coronavirus și 60 de decese, totalul ajungând la 235.611 cazuri și 7.421 decese.