Uniunea Europeană nu se află în prezent în postura de a le dona în mod direct vaccinuri împotriva Covid-19 ţărilor mai sărace, a semnalat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite agenția germană DPA, preluată de Agerpres.

Ursula von der LeyenFoto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

„Există o presiune destul de mare asupra statelor membre să obţină vaccinuri pentru ele însele”, a afirmat şefa Comisiei pentru Funke Media Group.

Von der Leyen a evidenţiat, totuşi, sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană iniţiativei COVAX conduse de OMS pentru a le oferi acces la vaccinuri ţărilor mai sărace.

„UE a investit 2,2 miliarde de euro în această iniţiativă. COVAX a livrat deja 30 milioane de doze de vaccin către 52 de ţări”, a menţionat ea.

Mecanismul care permite blocului comunitar să furnizeze în mod direct vaccinuri altor state va începe „doar după ce vom avea o situaţie mai bună a producţiei în UE”, a spus von der Leyen.

În primăvara lui 2020, preşedinta Comisiei făcuse o campanie agresivă pentru oferirea de vaccinuri populaţiei de pe tot globul. Cu toate acestea, cele mai multe doze sunt administrate în prezent în statele bogate ale lumii, aminteşte DPA.