Angela Merkel intenționează să prelungească în aprilie restricțiile anti-Covid în vigoare în prezent din cauza celui de-al treilea val al pandemiei, potrivit unui document guvernamental obținut duminică de AFP.

Angela MerkelFoto: FRANCOIS LENOIR/AFP/ Profimedia Images

Din cauza "dinamicii actuale a infectărilor accelerată de variantele de Covid-19", se prevede "prelungirea" până în aprilie a tuturor restricțiilor de deplasare în vigoare în prezent, subliniază acest document, care servește drept bază de lucru în cadrul unei reuniuni între cancelar și regiunile germane, programată luni. La această reuniune ar urma să fie stabilită data exactă până la care sunt prelungite restricțiile.

Restricțiile actuale urmau să ia sfârșit la finalul lui martie.

Rata de incidență în ultimele 7 zile pentru 100.000 de locuitori a depășit duminică pragul simbolic de 100 la nivelul Germaniei, până la 103,9, potrivit institutului Robert Koch. Un prag care în principiu ar trebui să conducă la noi restricții.

Documentul cancelariei prevede că, în interiorul clădirilor, contactele "trebuie evitate în măsura posibilului, din cauza unui risc sporit de infectare".

Pentru companii, o mare parte a muncii de acasă rămâne indispensabilă și "cel puțin două teste rapide pe săptămână" trebuie efectuate pentru salariații care se duc la muncă.

Călătoriile transfrontaliere vor continua să fie "limitate la minimum" și vor fi însoțite fie de carantină fie de obligativitatea de testare înainte de revenirea în Germania.

Ca în multe alte zone ale Europei, uzura populației și a sectoarelor economic și cultural se face simțită la un an după primele carantine provocate de pandemie.

Lumea culturală cere și ea ajutor și încearcă să propună protocoale pentru redeschiderea unor centre. Zece mari scene din Berlin au anunțat vineri un proiect pilot care să permită reprezentații în fața unui public testat în prealabil.

Popularitatea cancelarului și în special a conservatorilor, afectată de scandaluri de achiziții de măști, este puternic afectată.

Victoria drepte la alegerile din septembrie, care părea asigurată, nu mai este tot atât de sigură, potrivit sondajelor recente.

Iar protestele împotriva restricțiilor devin din ce în ce mai violente, așa cum a fost cazul manifestării din Kassel, unde au avut loc mai multe incidente cu poliția.