În România au fost raportate, duminică, alte 4.267 de cazuri, după 20.392 de teste, bilanțul total ajungând la 897.115 de infecții, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 76 de decese, iar numărul pacienților la ATI a urcat la un nou nivel record - 1.334.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 768 de persoane au fost reconfirmate pozitiv
Până astăzi, 22.208 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 20.03.2021 (10:00) – 21.03.2021 (10:00) au fost raportate 76 de decese (42 bărbați și 34 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.
Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 30 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 16 decese la categoria de peste 80 de ani.
71 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.897. Dintre acestea, 1.334 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.486.880 de teste RT-PCR și 501.385 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 15.073 de teste RT-PCR (8.736 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.337 la cerere) și 5.319 teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 62.484 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 15.467 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 54.352 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 116 persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.400 de apeluri la numărul unic de urgență 112.
Si oricum inpartirea a 15 mil populatie in doar 3 grupe cand tu vaccinezi 1 milion pe luna e o tampenie.
Puteau sa pastreze personalul medical ca prima grupa, dar dupa aia populatia trebuia impartita in macar 10-12 grupuri. Incepeai pe de o parte in functie de varsta, din 10 in 10 ani: 90+, 80+, 70+, 60+... si pe de alta parte cu comorbiditati, in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Asha, noi am vaccinat armata, anaf, bnr, politia, etc. Si bineinteles si parte din neamurile lor, dupa cate se vede.
Romania are inregistrate 1.140 decese/1 milion locuitori.
Pentru comparatie, Cehia e la 2.321, Ungaria la 1.869, Bulgaria 1.704, Spania 1.560, Franta, 1.376, Suedia 1.302, Polonia 1.298, Elvetia 1.199.
Aproape de noi e Austria cu 1.026, dar tari ca Germania 906 sau Olanda 944 stau ceva mai bine ca Romania.
La "rata de mortalitate" (decese Covid19 raportate la numaruld e cazuri confirmate), Romania, la nivel european, e pe locul 12, cu o cifra de 2.48%.
Asta inseamna ca la noi exista risc mai mare de moarte daca bolnavii dezvolta forme grave de Covid19.
De altfel, dupa acest criteriu, ierarhia se modifica, tarile din top 10 european in ce priveste rata mortalitatii sunt:
Bulgaria (cu 3.96%), Bosnia, Ungaria si Grecia (cu 3,15%), Italia, UK, Germania, Macedonia, Belgia, Slovacia.
In acest clasament surprinde locul ocupat de Germania, care "sta bine" la decese/milion dar iata ca e intr-o pozitie dificila la rata de mortalitate.
Asa se explica si iesirile destul de dure din ultimele zile ale oficialilor germani.
Ministrul Sanatatii din Germania vrea vaccin rusesc Sputnik, dna Merkel vrea carantina mai severa, etc.
Una peste alta, cred ca masurile luate pana acum in Romania, de carantinare flexibila, de protectii normale, de informare publica si de organizare "militarizata" a vaccinarii, toate dau rezultate bune, clar peste media europeana.
Intotdeauna cand e vorba de subiecte "sensibile" trebuie evacuate "zgomotul de fond" al declaratiilor publice si sursele evidente de propaganda, mergeti la cifre, la fapte, la surse primare credibile.
Va doresc sanatate tuturor, vom trece si peste pandemia provocata de virusul chinez din Wuhan.
Masurile luate in Romania sunt mai mult decat insuficiente, cu localitati unde se incheie carantina cand incidenta este peste 8 (Timisoara), cu alte localitati unde incidenta este 7.5 (Bucuresti), dar autoritatile calculeaza inexplicabil o incidenta mult mai mica, cu scoli redeschise cand se stia ca vine valul variantei englezesti, etc., etc., etc.
Asa cum spui, mergi la cifre, fapte surse primare credibile. Cifrele publicate zilnic la noi de grupul de comunicare strategica nu sunt de incredere, sub nicio forma. Sunt inconsistente cu ele insasi, sunt contrazise constant de realitate si de statisticile de mortalitate publicate ulterior de INS.
Sunt de acord ca deocamdata ne-am descurcat relativ decent, dar asta nu inseamna ca ce-am scris eu mai sus nu e adevarat.
E ilogic sa faci doar 3 nivele de prioritizare la 15 mil de persoane cand tu poti vaccina 1.6 mil in 2.5 luni,,, Se cereau in mod cert grupe de prioritizare a vaccinarii mult mai mici.
Cit despre "rata mai mare de mortalitate" la sectiile ATI (unde ajung cei grav bolnavi), problema este a Protocolului medical existent si a comorbiditatilor.
Asha e de exemplu in UK. Sunt zone unde vaccinarea e la grupa de varsta 50-59, sunt cateva zone unde a inceput deja si 40-49. Nu zice nimeni ca trebuie prioritizare extrem de rigida, dar tot dai sanse mai mari alora mai vulnerabili cu 12 grupe de risc care se intrepatrund decat cu 3 grupe de 200k, 5 mil, si 10 mil.
Eu as fi vaccinat persoanele cu mobilitate mare, cu precadere din zonele urbane, care raspandesc virusul, nu pensionarii de 70 ani care oricum stau in casa si ies doar la piata o data pe saptamana.
As fi analizat semnalele gsm pentru a ii identifica pe cei mobili, si invita cu sms la vaccina, pe modelul Coreea de Sud.
Dar na, este pana la urma o alegere. Vaccine sa fie.
E absolut irelevant ce fac “alte tari”.
Nu mai exista vreo forma de control al raspandirii care sa functioneze, de un an de zile.
Toate restrictiile si carantinele sunt degeaba si fac mai mult rau decat bine.
Unicul scop trebuia sa fie vaccinarea obligatorie a celor din grupele de risc si atat.
Cu vaccin nu mai ai bolnavi grav si morti, scapi de presiunea la ATI, gata cu pandemia.
Si apoi sa nu incepi sa crezi in conspiratii...
Ro sta surprinzator de bine la haosul ce este in sistem.
In Texas s-a renuntat la obligativitatea mastii. 16 state americane NU au - in acest moment - obligativitatea purtarii mastii. Cifrele de COVID sunt asemanatoare sau mai bune decat statele unde botnita e obligatorie.
Acum, fii atent aici: FLORIDA.
----------------------------------------
FLORIDA: populatie si teritoriu asemanatoare cu statul NY. Ambele, state bogate.
in FL NU s-a impus niciodata portul mastii, nu a fost lockdown. Ce s-a constata dupa un an de zile (comparatie cu NY)
- Covid mortal la 1 milion locuitori: FL: 1513, NY: 2327
- Job-uri pierdute FL: 400.000+, NY:1.000.000
- Somaj: FL: 4,8%, NY: 8,8%
---------------------------------------------
https://www.politifact.com/factchecks/2021/feb/26/instagram-posts/chart-comparing-new-york-and-florida-covid-19-flaw/
https://countryeconomy.com/countries/usa-states/compare/new-york/florida
-----------------------------------
Citeste, invata, intreaba...NU DOARE. Lasa facebucile si bula in care traiesti, iesi in realitate.
Sunt complet inutile si distrug vietile oamenilor. Au avut un an de zile sa isi dea seama ca nu functioneaza!
Urmaresc si eu texas, de doua saptamani au eliminat toate restrictiile, inclusiv masca. Sunt cu ochii pe cifre, daca dupa o luna, doua nu se intampla nimic, e clar ca ne chinuim degeaba si pierdem ani din viata degeaba.
Nu sunt de acord ca carantina (scuza-mi cacofonia) nu functioneaza. Functioneaza, da' problema e ca doar pe termen scurt. Asta ca sa respire din nou spitalele pana la valul urmator.
Daca intre valu' 3 si valu' 4 se vaccineaza suficient de multi oameni, valu' 4 va fi mult mai mic si mai usor de gestionat fara carantina.
Eu sunt medic stomatolog si m-am vaccinat inca din ianuarie. Respect regulile in continuare pana are acces toata lumea la vaccin, da' dupa aia o sa ma satur sa port masca pt niste fricosi care nu-si fac vaccin.
Destul o port 6-8 ore/zi in cabinet...
La noi problema nu a fost ca nu am vaccinat persoanele active intai. Problema e ca am vaccinat inaintea vatranilor tot felul de bugetari de prin armata, BNR, ANAF, parlament, persoane care in marea lor majoritate nu erau nici macar in zona de risc a unui curier. Si ca am bagat in etapa a doua cateva milioane bune de cetateni, de-a valma, cand de fapt puteam face o vaccinare in ordinea descrescatoare a varstei, gen 90+, dupa aia 80+, 70+, etc.
Intr-o pandemie ii vaccinezi intai pe aia care risca sa moara nu pe aia care ii pot infecta.
probabil o vaccinare zonala si pe categorii de risc ar fi fost mult mai eficienta.
dar occidentalii au copiat unii de la altii si a iesit dezastrul pe care-l vedem.
Să nu vorbesc că la ei o treime din populație a primit deja o doză, în timp ce UE își trage picioarele și în același timp refuză, pe criterii politice, să suplimenteze penuria cu alte vaccinuri cu studiile la zi publicate în The Lancet (Sputnik V).
A fost un "publicity stunt" in favoarea AZ, facut in UK, dupa efectele negative si mortile raportate in EU!
Mare prostie că unii ”esențiali” de 35-50 de ani s-au putut vaccina, indiferent de meserie (chiar și profesori). Mai mult, s-au putut duce în provincie, luând locurile celor din Prahova, Giurgiu etc.
Hallelujah, bro!