Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că 12.400 de persoane au decis, în ultimele 24 de ore, să renunţe la programare pentru vaccinare cu serul AstraZeneca, dar, pe de altă parte, 14.000 de persoane s-au programat în centrele care administrează acest ser. Gheorghiţă afirmă că lotul care a fost retras temporar de la vaccinare va ajunge, cel mai probabil, săptămâna viitoare în centrele de imunizare. El nu recomandă celor care se vaccinează cu AstraZeneca tratament anticoagulant preventiv, potrivit News.ro.

Valeriu GheorghitaFoto: Agerpres

A fost astăzi luată decizia de suspendare a carantinării, nu-şi mai avea niciun rost din moment ce AEM a specificat clar că nu este o problemă legată de lot. (...) El se găseşte în momentul de faţă stocat la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică având în vedere că centrele de vaccinare sunt aprovizionate, probabil că de săptămâna următoare el va fi distribuit către centrele de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24.

Conform acestuia, în ultimele 24 de ore, 12.500 de persoane au anulat programarea pentru imunizarea cu serul AstraZeneca, dar, pe de altă parte, 14.000 de alte persoane s-au programat în centrele care administrează acest ser.

Acesta a arătat că nu recomandă celor care se vor imuniza cu serul produs de AstraZeneca să ia preventiv un tratament anticoagulant, arătând că, potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului, au fost semnalate 13 cazuri tromboză venoasă de sinus cerebral din 20 de milioane de persoane vaccinate şi este „aproape imposibil de făcut o legătură între vaccin/vaccinare şi apariţia acestor fenomene extrem de rare”.