Aflate printre primele țări care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca de teama posibilelor efecte secundare grave, țările nordice întârzie reluarea vaccinării cu acest produs, spre deosebire de politica adoptată de celelalte țări europene, scrie AFP.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Autoritatea de reglementare europeană a declarat vaccinul „sigur și eficient”, iar Franța - cu prim-ministru în frunte -, Germania sau Italia au început din nou să administreze serul laboratorului anglo-suedez vineri, în speranța că vor da un impuls campaniilor de vaccinare antiCovid.

Precauție sau prudență excesivă în țări care nu au transparență publică? Norvegia, Suedia și Danemarca au ales să condiționeze reluarea injecțiilor pentru evaluări mai amănunțite ale problemelor de coagulare, rare, dar grave, care au apărut la persoanele vaccinate.

Singura țară din regiunea nordică care nu a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, Finlanda, chiar a creat vineri o surpriză prin decretarea unei suspendări cel puțin până pe 29 martie, în ciuda avizului favorabil emis cu o zi înainte de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

„Conform principiului precauției”, Autoritatea finlandeză de sănătate publică (THL) a anunțat „suspendarea vaccinului în Finlanda până când există mai multe informații și se poate evalua o posibilă cauzalitate”.

Incidente destul de izolate, dar cu consecințe uneori fatale, îngrijorează autoritățile sanitare din regiune. Câțiva oameni relativ tineri și până atunci sănătoși au trebuit să fie internați sau chiar au decedat, la câteva zile după o primă injecție cu vaccinul AstraZeneca.

Norvegia a numărat șase cazuri grave, inclusiv două decese, în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, toți sub vârsta de 55 de ani și fără probleme de sănătate cunoscute. Cinci au prezentat o combinație de simptome atipice de cheaguri de sânge, hemoragii și căderea trombocitelor de sânge.

Probabil, consecința unui „răspuns imun puternic” declanșat de vaccinul AstraZeneca, a estimat o echipă medicală norvegiană.

La reuniunea EMA de joi, țara nordică a spus că este singura care dorește să includă aceste simptome în lista posibilelor efecte secundare ale serului, fără a avea câștig de cauză.

Agenția europeană a considerat că vaccinul nu este „asociat” cu un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, fără a fi totuși capabilă să „excludă definitiv” rolul său în aceste rare tulburări de coagulare.