Autoritățile sanitare spaniole au anunțat vineri că decesul unei femei care avea cheaguri de sânge nu este legat de vaccinul AstraZeneca pe care îl făcuse cu puțin timp înainte, potrivit AFP.

Coronavirus SpaniaFoto: Paco Freire-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Nu există nicio legătură cauză - efect între administrarea vaccinului AstraZeneca și decesul acestei femei", a declarat Jesus Aguirre, responsabilul pentru Sănătate în regiunea Andaluzia (sud), într-o conferință de presă.

Autoritățile sanitare locale au precizat că nu există "legătură cauzală" între cele două evenimente, potrivit raportului preliminar al autopsiei.

Trei anchete au fost deschise după formarea de cheaguri sanguine la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19.

Printre ele, o profesoară de 43 de ani care a murit în urma unei hemoragii cerebrale și care nu suferea de nicio patologie cunoscută.

"Ce știm este că în aceste trei cazuri a existat o legătură temporală (cu vaccinul) dar nu s-a stabilit că a existat o legătură cauză - efect", explica miercuri ministrul Sănătății, Carolina Darias.

Joi, Spania a anunțat reluarea programului de vaccinare cu serul AstraZeneca, după ce concluziile Agenției europene a medicamentelor (EMA) au arătat că vaccinul este "sigur și eficient".

Vaccinarea fusese suspendată în Spania în 15 martie, în urma unor cazuri suspecte de tromboze.

Aproape un milion de persoane (975.661) fuseseră vaccinate cu AstraZeneca până la decizia de suspendare.

Spania este dur afectată de pandemie, cu peste 3,2 milioane de cazuri confirmate și peste 72.900 de decese.