O infirmieră din Georgia în vârstă de 27 de ani, vaccinată miercuri cu serul anticoronavirus al companiei anglo-suedeze AstraZeneca, a murit vineri după ce a stat o zi în comă, au informat autorităţile de la Tbilisi, potrivit EFE și Agerpres.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

"Putem afirma, în mod preliminar, că cele întâmplate sunt consecinţa unei reacţii alergice severe la vaccinare, însă urmează ca experţii să emită un verdict oficial", a declarat imunologul Bidzina Kulumbegov, unul dintre consilierii guvernului georgian în chestiuni privind pandemia de coronavirus.

Angajata din sectorul sanitar a primit prima doză de vaccin în oraşul Ahalţihe, situat la 208 kilometri sud de Tbilisi, şi a doua zi a suferit un şoc anafilactic şi a fost spitalizată.

Ministerul Sănătății a anunțat, potrivit TASS, că vaccinările cu AstraZeneca vor continua doar în centrele medicale complet dotate.

Georgia a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului la 15 martie. Deocamdată, această ţară din Caucaz - care speră să imunizeze 60-65% din populaţia de 1,7 milioane de persoane pe parcursul acestui an - are la dispoziţie doar vaccinuri produse de AstraZeneca.