Alte 88 de cazuri de COVID-19 cu tulpina britanică au fost confirmate în urma secvențierii a 94 de probe, anunță MedLife. Potrivit specialiștilor, în aproximativ două luni prevalența tulpinii britanice a crescut de 8 ori, iar tulpina britanică a substituit celelalte tulpini care circulau pe teritoriul României. În această etapă, nu s-a observat o creștere a frecvenței tulpinilor sud-africană și braziliană.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Numărul cazurilor de infectare cu tulpina B.1.1.7 raportate pe teritoriul României a ajuns la 469.

  • MedLife a anunțat vineri că în urma analizării unui nou lot de 94 de probe, alese în mod aleatoriu, divizia de cercetare a grupului a identificat 88 de noi cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7.
  • În circa două luni, prevalența tulpinii britanice a crescut de 8 ori, respectiv de la 12% la 94%, pe loturile analizate de MedLife.
  • Pe lotul analizat în această etapă, specialiștii nu au identificat prezența altor tulpini de interes epidemiologic.
  • Până în prezent, MedLife a secvențiat aproape 700 de probe, reprezentând 74% din totalul probelor secvențiate în România (din datele disponibile), dintre care 239 au fost cu tulpina britanică B.1.1.7 și 2 cu tulpina sud-africană B.1.351.
  • În total, de la începutul acestui an, autoritățile române au raportat 469 de cazuri identificate cu tulpina britanică, 3 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană și 2 cazuri cu tulpina braziliană.

Cum sunt răspândite noile cazuri

Ultimele 94 de probe au fost analizate în perioada 8 – 11 martie în laboratoarele MedLife, iar cele mai multe cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului provin din București – 37 pacienți, Timișoara – 17 pacienți, Cluj – 7 pacienți, Brașov – 6 pacienți, Sibiu – 4 pacienți, Prahova – 3 pacienți, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ilfov - câte 2 pacienți/județ și Arad, Constanța, Galați, Iași, Sălaj și Teleorman – 1 pacient/județ.

Tulpina britanică a subtituit tulpinile care circulau pe teritoriul României

  • “Din păcate, previziunile noastre s-au adeverit, practic tulpina britanică (B1.1.7) a subtituit tulpinile care circulau pe teritoriul României. Dacă în urmă cu două luni, doar 12% din probele analizate conțineau tulpina britanică, în prezent am ajuns la o prevalență de 94% pe lotul analizat.
  • Această evoluție nefavorabilă confirmă indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini și explică creșterea constantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă. Capacitatea de transmitere și infecțiozitate ridicată a tulpinii britanice ar putea să inhibe creșterea în frecvență a tulpinilor braziliană și sud-africană. Aceasta ar fi o veste bună întrucât vaccinurile disponibile par să fie mai puțin eficiente față de aceste tulpini.
  • În continuare este extrem de important să se urmărească evoluția tulpinilor care circulă pe teritoriul României pentru a identifica mutații noi care ar putea afecta contagiozitatea virusurilor și eficiența vaccinurilor. În acest sens, ne bucurăm de faptul că MedLife va continua programul de secvențiere, urmând să revină constant cu informații actualizate. Reiterăm faptul că secvențierea este singura metodă care permite urmărirea corectă a mutațiilor noi apărute”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Specialiștii spun că în perioada următoare se așteaptă la creșterea numărului de cazuri, creșterea numărului de pacienți internați la ATI și chiar a numărului de decese.

  • “Datele oferite de specialiștii noștri nu sunt deloc încurajatoare, mai ales în contextul studiilor internaționale, care indică faptul că varianta britanică a coronavirusului nu doar că se răspândește mai repede, ci prezintă și o rată a mortalității mai mare în comparație cu alte tulpini anterioare. Așadar, în perioada următoare ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri, creșterea numărului de pacienți internați la ATI și chiar a numărului de decese.
  • De aceea, e nevoie de multă prudență, atât din partea autorităților, cât și din partea populației generale. Vaccinarea rămâne o soluție viabilă. Am început bine campania de vaccinare, dar dacă vrem să ajungem cât mai repede la o masă critică de persoane imunizate e nevoie să creștem dinamica, astfel încât să atingem o capacitate de vaccinare până la 100.000/zi. Aceasta este miza României pentru a reporni viața și economia. Până atunci, măsurile de protecție rămân esențiale. De asemenea, decizia autorităților de carantinare etapizată este binevenită atât din punct de vedere al siguranței populației, cât și din perspectivă economică”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.