Aproximativ 20 de milioane de francezi, inclusiv locuitorii regiunii Paris, vor fi din nou în lockdown începând de vineri și timp de o lună, cu termeni mai flexibili decât în ​​timpul carantinelor anterioare, a anunțat joi guvernul, în fața accelerării epidemiei din Franţa, relatează AFP.

Coronavirus FrantaFoto: DENIS CHARLET / AFP / Profimedia

Confruntată cu accelerarea epidemiei - 35.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore - și pe măsură ce țara se apropie de „teribilul prag de 100.000 de morți”, Franța, prin vocea premierului Jean Castex, a anunțat „noi măsuri masive de frânare a epidemiei ”.

"Noi măsuri masive de combatere masivă a epidemiei vor fi aplicate începând de vineri, la miezul nopţii, pentru patru săptămâni", a declarat premierul Jean Castex, într-o conferinţă de presă, precizând totuşi că şcolile vor rămâne deschise

Carantina se va aplica în 16 departamente: Paris și regiunea sa, nordul țării, un departament din vest și altul în sud.

Pe lângă școli, vor rămâne deschide magazinele care vând „produse de bază”, inclusiv librariile.

„În ceea ce privește deplasările în afara casei, în special pentru a putea aerisi, a se plimba, pentru a face sport, vor fi monitorizate, dar conform unor reguli mai flexibile decât în ​​martie și în noiembrie anul trecut”, în timpul primelor două carantine în Franța, a subliniat el. Dar călătoriile între regiuni vor fi interzise.

Carantina de noapte, în vigoare în prezent de la 17:00 GMT, va fi pusă de la 18:00 GMT.

Franța a anunțat totodată că reia de vineri vaccinarea cu AstraZeneca, după ce a suspendat total folosirea acestui ser pe fondul cazurilor de tromboze.

”Vaccinul AstraZeneca este eficient, așa cum a subliniat agenția de reglementare europeană. Are doar relativ rar efecte secundare”, a spus Castex, care a anunțat oficial că Franța va relua folosirea vaccinului britanic-suedez.

Premierul francez Jean Castex a anunțat, de asemenea, că va fi inoculat vineri cu vaccinul anti-Covid AstraZeneca.