​Centrul de vaccinare nr. 5 din cadrul Romexpo, unde unui bărbat i s-a făcut ieri rapelul cu vaccinul Moderna, cu toate că la prima doză fusese imunizat cu Pfizer, a primit o amendă de 20.000 de lei din partea Direcției de Sănătate Publică. De asemenea, medicul coordonator și asistentul medical care l-a vaccinat pe bărbat au fost amendați cu câte 2.000 de lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sancțiunile decise de Direcția de Sănătate Publică:

  • amendă de 20.000 de lei pentru Centrul de vaccinare aparținând de Complexul Multifuncțional Caraiman pentru neîntocmirea procedurilor/protocoalelor și neinstruirea personalului în ceea ce privește modul de lucru și administrarea vaccinurilor Pfizer și Moderna;
  • amendă de 2.000 de lei pentru medicul coordonator pentru nerespectarea protocoalelor/procedurilor de lucru și neinstruirea personalului;
  • amendă de 2.000 de lei asistentului medical pentru nerespectarea protocoalelor/procedurilor de lucru.

O echipă de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică a municipiului București a efectuat pe 17 martie un control la Centrul de vaccinare nr. 5 din cadrul Complexului Expoziţional Romexpo din București după ce o persoană a sesizat că i-a fost administrat vaccinul Moderna în loc de vaccinul Pfizer pentru cea de-a doua doză.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii DSP București au constatat că la nivelul centrului de vaccinare nu sunt întocmite proceduri/protocoale de lucru, iar personalul medical și auxiliar nu este instruit privind modul de lucru pentru fiecare etapă (triaj epidemiologic, întregistrarea pacientului cu scanarea cărții de identitate, îndrumare către cabinet, vaccinare, supraveghere postvaccinare și eliberarea adeverinței).

Un bărbat a povestit pe Facebook că, deși a fost vaccinat pe 24 februarie cu serul Pfizer, când s-a prezentat miercuri, 17 martie, pentru a i se administra a doua doză a fost vaccinat cu Moderna. ”M-a trimis la un cabinet unde se făceau doar vaccinuri Moderna, deși pe listă, în dreptul numelui meu, scria Pfizer”. ”Le-am arătat că am și adeverința de la vaccinarea din 24 februarie la mine, (...) însă nimeni nu a mai verificat că pe ea scrie Pfizer”.

”Astăzi am devenit un cobai mai aparte, pentru că am primit un rapel de la Moderna după ce pe 24 februarie fusesem vaccinat cu Pfizer. S-a greșit, apoi iar s-a greșit! Am ajuns în centrul de vaccinare numărul 5 de la RomExpo, am completat documentul de la recepție, am fost trimis la cabinetul numărul 21. Prima greșeală! Cel care m-a repartizat, m-a trimis la un cabinet unde se făceau doar vaccinuri Moderna, deși pe listă, în dreptul numelui meu, scria Pfizer. La cabinetul numărul 21 m-au preluat două doamne asistente, le-am arătat că am și adeverința de la vaccinarea din 24 februarie la mine, m-au lăudat că o am în condițiile în care majoritatea pacienților nu o mai aduc la rapel, însă nimeni nu a mai verificat că pe ea scrie Pfizer. Una dintre doamne m-a căutat în sistem, cealaltă mi-a făcut doza de vaccin, pentru ca apoi să realizeze că aplicația dă eroare și că nu poate fi confirmată vaccinarea. Motivul? Rapelul nu corespunde cu tipul de vaccin făcut la prima doză. Mi-am dat imediat seama despre ce s-a întâmplat, însă în acel moment deja presam cu un tampon de vată pe locul vaccinării”, a relatat Alin Alexandru Ionescu pe pagina sa de Facebook.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, declara ieri că evenimentul va fi investigat, dar că tânărul nu riscă probleme de sănătate.

"Din punct de vedere medical, din punct de vedere științific nu e absolut nicio problemă, însă nu trebuie să înțelegem că este recomandabil să se întâmple așa ceva sau măcar că este acceptabil. Nu trebuie să se întâmple astfel de chestiuni pentru că regimul de administrare a dozelor de vaccin este foarte clar: prima doză efectuată trebuie să fie la fel cu rapelul. Nu se pot încurca dozele între ele. Vom monitoriza și investiga acest eveniment, dar medical pentru acea persoană să știți că nu e niciun risc din punct de vedere medical”, a declarat Andrei la Antena 3.